Cleries nega que l'augment del copagament en la llei de la dependència dificulti l'accés a les prestacions
El conseller de Benestar Social i Família afirma que el Govern planteja un increment del copagament fins a un 13%, mentre que la memòria econòmica de la llei permet arribar fins a un 33%
BarcelonaEl conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha negat que l'augment del copagament en la llei de la dependència que s'aplicarà després de l'estiu dificulti l'accés a les prestacions i els serveis, tal com ha advertit la Taula del Tercer Sector. En una entrevista al programa 'La caixa dels trons', produït per l'ACN per a la Federació de Ràdios Locals de Catalunya, Cleries ha remarcat que "si una persona no té res, ho cobrirà tot l'administració" i que l'augment del copagament es farà segons la renda i el patrimoni del beneficiari. El conseller ha xifrat fins a un màxim d'un 13% el que pagaran els usuaris i ha recordat que la memòria econòmica de la llei de dependència estableix que es pugui arribar al 33%. Ha assegurat també que l'objectiu de la modificació que preveu fer el Govern és que "la gent pagui en funció del que té", comptant la renda i també el patrimoni. "Tant la llei de dependència com la llei de serveis socials diuen que es pagarà de manera progressiva en funció del que té la persona", ha recordat, i ha afegit que a efectes patrimonials en queda fora el primer habitatge. A més, el conseller ha recordat que es computarà la renda i el patrimoni de la persona beneficiària i no de l'entorn familiar.
Actualment, els usuaris paguen aproximadament un 10% del total dels serveis i les prestacions. Cleries ha explicat que l'anterior govern espanyol li va retreure que Catalunya tenia un copagament "molt baix". "Però ja els vaig dir que al 33% no hi arribaríem", ha afegit el conseller. El titular de Benestar Social ha puntualitzat que la Generalitat és qui més aporta a cada plaça de dependent, per sobre de l'aportació estatal i de la que fa l'usuari.
Treballs "avançats" per un pacte contra la pobresa
Cleries ha assegurat que el document de bases de lluita contra la pobresa que està preparant un grup de treball format pel departament, les entitats socials, les associacions municipalistes i els col·legis professionals "està molt avançat". El conseller espera que, un cop arribi al Parlament, hi pugui haver un "consens parlamentari" per un pacte català contra la pobresa.
Renda mínima d'Inserció
El conseller ha valorat la decisió d'aquesta setmana del Govern de centralitzar la gestió de la renda mínima d'inserció (RMI) en el departament d'Empresa i Ocupació, que ha assumit l'òrgan tècnic administratiu de la comissió interdepartamental d'aquesta prestació, que fins ara depenia del departament de Benestar Social i Família. Cleries ha dit que és una decisió que aportarà "més eficàcia" i ha garantit que Benestar continuarà tenint un representant en aquesta comissió per fer un seguiment de les persones que hi han accedit amb un "perfil de necessitat de tipus més social". El conseller ha remarcat que actualment la majoria de demandants de la renda mínima ho fan perquè estan a l'atur i no tenen ingressos.