EDUCACIÓ
Societat15/06/2014

Clam històric a favor de l’escola en català

Catalans, valencians i balears fan una crida a la desobediència de la llei Wert en una marxa festiva

Elisabet Escriche
i Elisabet Escriche

Barcelona“És la manifestació més gran a favor de l’escola en català. Som 100.000 persones”. L’anunci el va fer l’actor Quim Masferrer mentre la marxa verda en defensa de l’escola en català organitzada per la plataforma Somescola tenyia ahir el passeig de Sant Joan i el de Lluís Companys de Barcelona. Minuts abans, la portaveu d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, amb el suport dels representants de la quarantena d’entitats que formen la plataforma, llegia un manifest contundent contra els “atacs legislatius i judicials” que pateix l’escola dels Països Catalans. La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra xifraven en 25.000 les persones que van participar en la marxa.

“No volem litigis, no volem una escola judicialitzada, no volem retallades de drets, no volem tornar a temps foscos. No serem passius veient que es vol ensorrar l’edifici pedagògic que hem construït amb tant d’esforç”, advertia el manifest de Somescola. El discurs recordava l’amenaça “real” que suposa la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce) per a l’escola en català i feia una crida perquè s’impedís que entri a les aules a partir del curs que ve. “Reclamem que el Govern dicti instruccions ben clares i precises que donin confiança als nostres centres educatius”, insistia Casals quan els manifestants la van interrompre amb crits d’“insubmissió”. El moment més emotiu del manifest va ser quan es va recordar Jaume Sastre, el professor de Palma que avui fa 39 dies que va començar una vaga de fam per mostrar el seu rebuig a les polítiques educatives del govern del PP encapçalat per José Ramón Bauzá.

Cargando
No hay anuncios

La societat civil, la protagonista

La manifestació estava encapçalada pel lema “Per un país de tots, decidim escola catalana”, que portaven representants de Somescola acompanyats per primer cop en una marxa per membres d’Escola Valenciana i de l’Assemblea de Docents de les Illes. També hi havia representants sindicals de la USTEC-STEs, de CCOO i de la UGT. En una segona capçalera, situada a uns cinquanta metres, hi havia els polítics de tots els colors excepte del Partit Popular i Ciutadans. Entre ells hi havia l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats. Tots ells van defensar “l’èxit social” de l’escola en català. Rigau va insistir que l’actual model d’immersió es “mantindrà” el curs que ve tot i la implantació de la llei Wert. “És un sistema bo que al setembre seguirà amb els mateixos paràmetres”, va deixar clar.

Cargando
No hay anuncios

Però més enllà de les cares conegudes, el veritable protagonista de la marxa festiva va ser la societat civil, que amb crits com “Som i serem escola en català” o “Desobediència” va voler deixar clar que el model d’immersió “no es toca”. El so de les gralles, els balls de gegants i capgrossos, algun castell improvisat i centenars de pancartes que tenien com a denominador comú la defensa del català es barrejaven entre els manifestants. Molts eren famílies amb els seus fills que van voler gaudir del final de festa, que va comptar amb actuacions musicals de grups com Macedònia, Lax’n’Busto, el Cor Gòspel de Gràcia i un espectacle de Tortell Poltrona.

La manifestació va ser la resposta tant a la llei Wert com al degoteig de sentències judicials contra l’actual model català d’immersió lingüística. L’última, la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que a partir de demà obliga cinc escoles catalanes a impartir el 25% de l’horari lectiu en castellà. El director de l’Escola Pia de Sarrià, una de les afectades, va titllar d’“injusta” la interlocutòria i va recordar que el nivell d’ensenyament del català i el castellà que assoleixen els alumnes del centre és el mateix.