Les ciutats europees podrien evitar fins a 114.000 morts per contaminació cada any

Un estudi fet per l'Institut Global de Salut de Barcelona ha arribat a aquesta conclusió d'acord amb les noves recomanacions de l'OMS sobre la qualitat de l'aire a les ciutats europees

Quim Riera
i Quim Riera

Les ciutats europees podrien evitar 114.000 morts prematures cada any si complissin les noves recomanacions de qualitat de l'aire presentades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el setembre del 2021. Un estudi realitzat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha comparat l'impacte de les noves recomanacions amb les que estaven vigents des del 2005 i que, segons estudis anteriors, ja evitaven fins a 51.000 morts anuals a les ciutats europees si es complien.

Amb l'enduriment dels límits de contaminació, que es van actualitzar precisament per reduir els set milions de morts anuals per pol·lució al planeta, s'ha fet una nova avaluació de la mortalitat atribuïble a les partícules fines (PM2,5) i al diòxid de nitrogen (NO2) a les mateixes 1.000 ciutats europees incloses a l'estudi original. Els resultats de l'estudi s'han publicat en una carta a The Lancet Planetary Health, mentre que els resultats específics de cada ciutat han estat publicats a la pàgina web del Rànquing ISGlobal de Ciutats.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi conclou que si s'assoleixen les noves recomanacions de l'OMS respecte als nivells més baixos de PM2,5 i NO2 observats, es podrien evitar 125.000 i 79.000 morts prematures anuals, respectivament. "Encara que no hi ha un llindar d'exposició segur per sota del qual la contaminació atmosfèrica passi a ser innòcua, aquests nous resultats mostren com les noves recomanacions globals de l'OMS sobre la qualitat de l'aire ofereixen un marc molt millor per protegir la salut humana i evitar un gran nombre de morts", afirma la investigadora d’ISGlobal Sasha Khomenko, una de les autores de l'estudi.

Gairebé el 100% de la població de ciutats viu per sobre dels límits recomanats

L'informe també destaca que gairebé el 100% de la població de ciutats europees viu per sobre dels límits recomanats per l'OMS de qualitat de l'aire. Si amb les anteriors recomanacions de l’OMS aquest percentatge ja era del 84% en el cas de PM2,5 i del 9% en el cas de NO2, amb les noves recomanacions aquestes xifres ascendeixen fins al 99,8% i el 99,7% de la població que viu en ciutats molt contaminades, respectivament. Cal matisar, però, que l'estudi es va basar en dades de contaminació de l'aire relatives a l'any 2015.

Cargando
No hay anuncios

"Com que els nivells actuals de contaminació atmosfèrica a les ciutats europees posen en joc més de 100.000 vides cada any, la UE hauria d'adaptar la legislació a les recomanacions de l'OMS", afirma Mark Nieuwenhuijsen, autor principal de l'estudi.

Les deu ciutats amb més càrrega de mortalitat atribuïble a la contaminació per PM2,5, causades per la crema de combustibles fòssils i que ara es consideren el contaminant amb efectes més greus en la salut (malalties cardiovasculars i respiratòries), són les mateixes que ja superaven tots els rècords amb les anteriors limitacions: n'hi ha quatre d'italianes (Brescia, Bèrgam, Vicenza i Saronno), tres de Polònia (Unió Metropolitana de l'Alta Silèsia, Jastrzebie-Zdrój i Rybnik) i tres més de Txèquia (Karviná, Ostrava i Havírov). Pel que fa a càrrega de mortalitat associada al diòxid de nitrogen, generat sobretot pels cotxes, les deu ciutats que encapçalen la llista són Madrid, Anvers (Bèlgica), Torí, París, Milà, Barcelona, Mollet del Vallès, Brussel·les, Herne (Alemanya) i Argenteuil-Bezons (França).