Societat23/12/2019

Ciutat Vella subvenciona comerços de proximitat contra la gentrificació

L'Ecomuseu del Poble Gitano, la Llibreria Sant Jordi i la botiga Top Manta, entre els beneficiats

Ara
i Ara

BarcelonaEl districte de Ciutat Vella, un dels més amenaçats per la gentrificació, tindrà a partir de l'any vinent set locals més de protecció oficial. Els projectes seleccionats, que s'ubicaran en set baixos d'edificis que són propietat de l'Ajuntament de Barcelona, pagaran un lloguer inferior al preu de mercat i, a més, tindran l'acompanyament de Barcelona Activa, que ja els ha ajudat en l'elaboració del pla d'empresa. L'objectiu és que aquestes iniciatives acabin sent rendibles i no hagin de tancar i donin pas a l'obertura de locals dedicats als turistes.

Cargando
No hay anuncios

Les set iniciatives seleccionades han hagut de demostrar la seva viabilitat econòmica i també "l'aposta per una economia plural, diversa i sòlida", en un projecte que dona especial importància "als comerços de proximitat, com a mesura per proveir el veïnat de Ciutat Vella de serveis que s'han vist expulsats a causa de la transformació comercial dirigida majoritàriament al públic turista", segons l'Ajuntament.

Un dels projectes seleccionats és la Llibreria Sant Jordi, un establiment emblemàtic que va obrir l'any 1983 al carrer Ferran però que n'haurà de marxar perquè els han apujat massa el lloguer. Ara s'ubicarà al carrer Robador, 43. Al mateix carrer Robador, al número 21, hi haurà la botiga Top Manta, que ven roba i complements de disseny i que està impulsat pel Sindicat Popular de Venedors Ambulants. Actualment tenen un petit local al carrer Picalquers, però aprofitaran la nova ubicació per intentar donar impuls al projecte.

Cargando
No hay anuncios

També pagaran un preu de lloguer inferior l'Ecomuseu del Poble Gitano (carrer de la Cera, 10); el taller de fusteria Fusterartístic (carrer Flassaders, 23); la bugaderia social Conviure Net (avinguda Francesc Cambó, 30-36); Can Tria Ecològic (carrer Carretes, 43), i la Fundació Apip-Acam (carrer Arc del Teatre, 13). Els projectes adjudicataris, que es posaran en marxa l'any que ve, pagaran rendes per sota del preu del mercat i els que siguin comerços de proximitat tindran un lloguer un 15% inferior perquè el consistori els vol donar un "impuls especial". Els lloguers aniran dels 238 euros als 658,75 euros el primer any per al comerç de proximitat i dels 280 als 775 euros per a la resta d'activitats. El preu varia en funció de la mida del local i s'incrementarà de manera progressiva fins a una forquilla d'entre 285,60 i 1.023 euros el tercer any.

Cargando
No hay anuncios

La durada dels contractes també és més llarga per als comerços de proximitat, cinc anys prorrogables a dos més, i de tres anys amb una pròrroga de dos per a la resta de projectes. Les set iniciatives que es van adjudicar en la primera edició de la iniciativa ja estan en marxa i el consistori s'ha compromès a reunir-se amb els projectes que no han resultat guanyadors per oferir-los programes de Barcelona Activa.