Coronavirus

La cinquena onada desborda Salut, que perd el rastre dels contagis

Catalunya diagnostica més de 21.000 casos setmanals i els CAP tramiten 600 baixes laborals al dia

BarcelonaEls més de 21.000 contagis de coronavirus detectats l'última setmana fan inviable el rastreig de contactes a Catalunya. La propagació del virus està descontrolada i tant l'atenció primària com els serveis de vigilància epidemiològica estan arribant al límit. Els centres d'atenció primària (CAP) han fet més de 100.000 visites per sospites de covid els últims set dies, el triple que la setmana anterior, i estan tramitant 600 baixes laborals al dia per a positius i contactes estrets. Juntament amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya, la primària ha incrementat en un 300% les trucades a positius i contactes i està programant entorn d'unes 200 proves diagnòstiques al dia. La tendència s'ha capgirat fins i tot els caps de setmana: si habitualment les xifres de detecció queien dràsticament els dissabtes i diumenges, aquest cap de setmana s'han disparat les consultes un 25%, i han passat de les 5.000 visites a urgències del cap de setmana passat a les prop de 13.000 registrades entre aquests passats dissabte i diumenge.

La ràpida i descomunal expansió del virus fa cada vegada més complex l'estudi de contactes. És a dir, la traçabilitat dels casos –identificar l'origen de la infecció–, l'aïllament de totes les persones que han estat en contacte amb positius i, per tant, la supressió de les cadenes de contagi, especialment de les persones que no tenen símptomes (asimptomàtiques). Fins ara, les persones sense símptomes se solien identificar gràcies al rastreig de contactes. Ara aquesta tasca és molt més feixuga, ja que els contagiats són més joves i tot i que reporten més informació sobre el seu potencial contagi –contactes i espais– que altres franges d'edat més adultes, arriben a les consultes amb una mica més de retard.

Cargando
No hay anuncios

En aquest període de temps s'augmenta el risc de generar nous casos secundaris. A més, la variant delta (l'originada a l'Índia), que suposa ja dos de cada cinc contagis a Catalunya i és un 57% més contagiosa, està provocant el doble de contactes positius que l'alfa (la variant britànica). Si abans es detectaven entre 4 i 5 contactes, ara de cada positiu en resulten entre 9 i 10, bona part dels quals no són convivents de l'infectat. Davant d'aquest boom de contagis, el departament de Salut ha decretat la fase de mitigació. "El rastreig és una eina òptima en una situació de poc contagi, però ara és extremadament difícil garantir la traçabilitat dels casos", ha afirmat aquest dilluns el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública i coordinador de la resposta al covid, Jacobo Mendioroz.

Fonts governamentals defensen que aquesta onada és diferent de les altres, ja que el perfil d'afectat és més jove i amb quadres menys greus i, per tant, emmalalteixen menys i no hi ha tant risc de col·lapse hospitalari. Amb tot, alerten que el risc de saturació de la resta d'estructures sanitàries, concretament de Salut Pública i Atenció Primària, és molt alt. Per això Salut ha aprovat un nou protocol de gestió de casos i seguiment de contactes que fixa tres prioritats: tallar la propagació de la infecció, protegir els més vulnerables en els entorns sanitaris i sociosanitaris i prevenir el col·lapse del sistema sanitari.

Cargando
No hay anuncios

Sense tests per als contactes vacunats

Els canvis més significatius corresponen a la realització de proves diagnòstiques. A partir d'ara, l'atenció primària podrà fer tant PCR com tests d'antígens (TAR) als contactes dels positius. L'elecció dependrà del centre i de la seva disponibilitat de proves, així com de la saturació dels laboratoris. Mendioroz ha recordat que la fiabilitat dels TAR –o el risc que donin menys resultats erronis– augmenta en situacions de descontrol epidemiològic i, tal com es va fer en plena escalada de contagis al novembre, també s'inclouran a l'estudi de casos en persones sense símptomes. En el cas de les residències i geriàtrics, amb l'objectiu de mantenir-los blindats al covid, Salut autoritzarà els centres a fer tests d'antígens si els laboratoris no poden garantir els resultats de les PCR (la prova de referència) en menys de 48 hores.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, i alterant la recomanació feta pel ministeri de Sanitat, ja no es farà cap tipus de prova als contactes de positius que estiguin completament vacunats i no presentin símptomes. Fins ara se'ls havia de fer tres proves: una el primer dia, una segona el setè dia i una última el desè dia. Ara ja no serà necessari i tampoc caldrà que facin quarantena. De forma general, els rastrejadors també deixaran de fer trucades de seguiment als contactes i això vol dir que només en realitzaran una, a partir de la qual se'ls indicarà l'aïllament, se'ls donarà informació sobre què fer si desenvolupen símptomes i se'ls tramitarà la baixa en cas que sigui necessari. Aquesta responsabilitat recaurà exclusivament en els serveis de vigilància epidemiològica.

Cargando
No hay anuncios

Catalunya registra 338 casos per cada 100.000 habitants i les previsions per als pròxims dies no són optimistes: entre els joves de 15 a 29 anys, la incidència acumulada és de 1.214 casos per cada 100.000 habitants, però l'informe del ministeri de Sanitat –actualitzat amb dades diàries– avança que la taxa creixerà com a mínim fins als 1.589 casos aquesta setmana.

Cargando
No hay anuncios

Segons les dades que publica diàriament el departament de Salut, la majoria de les infeccions es donen en la franja d'entre 16 i 29 anys. De fet, l'edat mitjana dels afectats continua baixant progressivament i ja se situa entorn dels 26 anys. Ara bé, l'acceleració de la pandèmia comença a esquitxar els col·lectius vulnerables que no han pogut completar la seva vacunació, com les persones d'entre 50 i 69 anys, i els que encara tenen un risc força elevat d'accedir a una unitat de cures intensives en cas de contagi (dels 30 als 49 anys).

Simón descarta restriccions coordinades

En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha recordat aquest dilluns que l'augment d'incidència en els grups en què el covid té menys impacte pel que fa a gravetat "pot afectar en els grups de més edat i més vulnerables que, encara que estiguin vacunats, poden no estar immunitzats". Ha recordat que entorn d'un 10% de la població vacunada no genera immunitat i en cas de contagi pot emmalaltir. “Però esperem que siguin pocs”, ha dit. 

Cargando
No hay anuncios

Simón també ha admès que la transmissió del coronavirus a Espanya no és "gens bona”, però ha subratllat que l’ocupació hospitalària és “força acceptable” perquè la majoria dels casos es donen entre joves no vacunats. Sobre si cal una acció coordinada amb restriccions que impliqui totes les comunitats autònomes, l'epidemiòleg s'ha limitat a dir que cal fer un "seguiment exhaustiu" i que si calguessin més mesures que sobrepassessin les competències autonòmiques "es proposarien" arribat el moment.