La cinquena onada també impacta en els hospitals

Augmenten les urgències entre els joves però els ingressos es concentren en persones d'entre 40 i 69 anys

Personal sanitari treballant aquesta tarda a la part reservada per a pacients Covid, de la planta de pneumologia de l'hospital de Sant Pau, a Barcelona
5 min

BarcelonaL'escalada de contagis dels últims 10 dies a Catalunya també impacta en els hospitals: aquest dimarts han ingressat una trentena de malalts de coronavirus a planta i 12 més a les unitats de cures intensives (UCI) respecte a dilluns. Així, i segons dades del departament de Salut, a hores d'ara hi ha 575 pacients en les àrees covid i 133 en les unitats de crítics. Malgrat que la mitjana d'edat dels contagiats és molt jove –s'estanca en els 26 anys– i que el ritme d'inoculació de vacunes és de rècord, amb més de 700.000 dosis posades els últims set dies, encara hi ha un volum gens menyspreable de persones amb risc d'acabar hospitalitzades que no han completat la pauta de vacunació (persones d'entre 60 i 69 anys) o que no ha passat prou temps perquè el seu sistema immunitari es reforci (dels 35 als 59 anys). I, de fet, són els que tenen entre 40 i 69 anys els que més preocupen les autoritats sanitàries en aquesta cinquena onada tan diferent de la resta, ja que són els que més risc tenen de desenvolupar complicacions greus i acabar ingressats.

“Hi ha un evident repunt d’entrades a l’hospital. Ens arriben molts pacients a les urgències diàriament, però afortunadament la majoria no ingressen o ho fan per un període de temps curt”, explica el coordinador del covid-19 a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, Pere Domingo. La majoria dels afectats que es visiten són persones d’entre 30 i 40 anys que no estan vacunades o que, com a molt, porten una dosi. Al Sant Pau hi ha una vintena d'ingressats a la planta covid i quatre a crítics i, tot i que també hi ha joves d’entre 30 i 34 anys a l'UCI -s'estima que aproximadament un 2% dels joves a Europa poden ingressar per un covid greu o sever-, aquesta no és la tònica general. Els que hi van a parar, remarca Domingo, es recuperen en uns pocs dies.

Amb tot, la situació epidemiològica catalana és delicada –s'estan acumulant dades desbocades, amb 25.000 contagis a la setmana– i el volum de casos atesos és molt més elevat que en mesos anteriors. “Si en altres onades veies un o dos ingressos de gent jove cada dia, ara en pots veure cinc”, admet Domingo. "Ara la majoria de malalts que atenem han estat diagnosticats per l'atenció primària. Ens arriben després de sis o set dies aïllats a casa perquè es troben molt malament, però sens dubte estem davant d'un perfil de malalt molt diferent: més joves i amb menys patologia, que evolucionen favorablement més ràpid i que majoritàriament no necessiten ventilació invasiva", afirma el subdirector assistencial de l'Hospital Vall d'Hebron, José Manuel Domínguez.

Personal sanitari atenent un pacient a la zona reservada per als casos de covid a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona.

En una setmana la incidència acumulada entre la població de 30 a 49 anys s'ha triplicat –ha passat de 111 casos cada 100.000 habitants a 330–, mentre que la de 50 a 69 anys s'ha duplicat –de 40 a 100 casos cada 100.000 habitants–. "Es veu una pujada forta en els grups d'entre 30 i 50 anys que s'acosta a màxims registrats i una de significativa en la franja dels 50 als 70 anys", subratllen els investigadors del Biocom. "A la Vall d'Hebron estem veient uns pocs malalts de la franja dels 20 als 30 anys, però es queden a planta i en quatre o cinc dies reben l'alta. En canvi, a les UCI tenim sobretot persones d'entre 40 i 50 anys que no estan vacunats", resumeix Domínguez.

Vacunes, l'element "diferencial"

De moment, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha subratllat aquest dilluns que el sobreesforç que s'està fent als hospitals "no és important". Com més casos d'infecció hi ha, més augmenten les possibilitats que més gent pugui emmalaltir de manera greu, sobretot qui ja és vulnerable per edat o factors de risc, com ara la hipertensió, la diabetis o l'obesitat. En aquest sentit, Argimon ha destacat que hi ha un element diferencial respecte a altres onades, que és la vacunació, i ha recordat que gairebé un 40% de la població catalana ja té la pauta completa. "Però encara tenim dues franges clarament vulnerables: la dels 60 a 69 anys, i per això els avancem la segona dosi a la vuitena setmana, i els de 40 a 49 anys, que tenen una cobertura inferior a altres grups de risc", ha insistit Argimon.

Per evitar que el descontrol de la transmissió s'acarnissi amb els grups vulnerables pendents de vacunar, a partir de dimecres el departament de Salut reforçarà l'estratègia de vacunació de les persones de més de 40 anys amb Janssen, tal com autoritza el ministeri de Sanitat, i farà servir autobusos del Banc de Sang i Teixits i camions de l’empresa Seat. Es posaran unes 1.200 dosis diàries a cada vehicle en els barris amb menys cobertura del país i no caldrà tenir cita per vacunar-se.

Totes les vacunes autoritzades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en les sigles en anglès) –Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen– són eficaces per evitar les conseqüències greus del covid. La vacunació completa amb Pfizer i Moderna evita el contagi en un 90% dels casos greus, els símptomes en un 95% dels casos i l'hospitalització i la mort en un 99% dels casos. Pel que fa a AstraZeneca, amb dues dosis s'evita el desenvolupament de la malaltia en un 85% dels casos i els ingressos i les morts en un 99% dels casos. Amb tot, hi ha un 10% dels vacunats que poden no desenvolupar immunitat malgrat tenir la pauta completa. I com més creixi la transmissió del covid, més augmentarà el risc que aquestes persones pateixin quadres greus si s'infecten.

El triple de contagis

La cinquena onada és la més agressiva de la pandèmia en termes de propagació. La taxa de contagi (Rt), que calcula la velocitat amb què es transmet el virus, supera el 3 i, per tant, s'estima que un sol positiu pot encomanar el virus, com a mínim, a tres persones més. La realitat, però, és que la variant delta (l'originada a l'Índia) ja suposa dos de cada cinc contagis a Catalunya i és un 57% més contagiosa, de manera que si abans es detectaven entre 4 i 5 contactes positius, ara de cada infectat en poden resultar entre 9 i 10, bona part dels quals no seran convivents de l'infectat.

La planta de pneumologia de l'Hospital de Sant Pau, amb la zona per a pacients covid separada per una mampara.

A Catalunya s'estan diagnosticant uns 3.700 contagis diaris, més de 25.000 a la setmana, i aquesta transmissió descontrolada fa inviable el rastreig de contactes. La població més afectada són els joves d'entre 16 i 29 anys i, si la tendència continua creixent, aviat un de cada 40 joves estarà infectat de coronavirus, segons el Biocom. De moment, en aquestes edats s'estan diagnosticant 1.445 contagis cada 100.000 habitants, sis vegades més casos que fa una setmana.

Aproximadament el 15% de les proves diagnòstiques que s'estan fent donen positiu, cosa que triplica el llindar màxim (5%) que fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar que l'epidèmia està sota control. I, com sempre, els casos detectats són una part petita dels que realment es produeixen. Els investigadors calculen que les infeccions reals totals tripliquen el valor que proporcionen els tests d'antígens (TAR) a l'atenció primària; per tant, si aquesta setmana s'estan detectant 16.400 casos amb TAR, probablement ara hi ha 33.000 positius més indetectables.

stats