La protesta més multitudinària acaba amb saquejos
Els Mossos detenen almenys 34 persones en les manifestacions a tot Catalunya
BarcelonaLes dures càrregues policials, els saquejos de comerços i els contenidors cremats s'ha escampat com una taca pel centre de Barcelona de nou aquest dissabte en la cinquena jornada de protestes, la més multitudinària amb més de 6.000 manifestants, segons fonts municipals. També n’hi va haver a Tarragona, Lleida, Girona, Mataró i Sabadell. Els Mossos d'Esquadra han detingut 34 persones en total per fets relacionats amb els desordres públics i actes de pillatge, 31 de les quals a Barcelona.
La marxa ha arrencat pacíficament a plaça Universitat amb uns agents policials en principi observadors. Però ràpidament s'ha desencadenat el caos en el moment en què hi ha hagut les primeres càrregues policials i llançaments d’objectes per part de manifestants a la plaça d’Urquinaona, amb una ràpida dispersió dels manifestants per tota la ciutat, a diferència del que havia ocorregut en dies anteriors.
Amb l’avanç dels furgons dels Mossos, la protesta es va dissoldre ràpidament quan tot just havia començat. Els manifestants no es van quedar units i, tot i que el grup més nodrit va pujar cap a Lesseps deixant un rastre de contenidors cremats a Gran de Gràcia, molts altres es van escampar per l’Eixample. De pujada per passeig de Gràcia, alguns joves van saquejar les botigues de Nike, Kenzo, Versace i Tommy Hilfiger, però les càrregues més dures els van arribar al carrer de Gran de Gràcia, on els manifestants van ser encapsulats per la policia. Els enfrontaments van seguir després a la plaça de Lesseps.
Grups d'encaputxats han trencat aparadors de comerços de marques internacionals, com Kenzo, Mango o Nike, i un concessionari del carrer Diputació i el Passeig de Gràcia, i, en els casos en què han aconseguit entrar a l'interior, i s'han endut peces de roba i altres objectes, malgrat que molts dels negocis del centre s'havien intentat blindar de robatoris i destrosses tapant els vidres amb cartrons i fustes. A la Borsa han llançat un contenidor encès que crema a l'entrada, que ha quedat amb els vidres trencats. No obstant això no s'han provocat danys interiors perquè l'edifici estava blindat preveient atacs. També han cremat motocicletes i s'han aixecat diverses barricades amb contenidors i fustes, però en menor quantitat que les nits anteriors perquè l'Ajuntament ha volgut curar-se en salut. Durant tota la jornada les brigades municipals han retirat més de 500 contenidors de la via pública.
La tensió s'ha traslladat a Gràcia, on els mossos han carregat i hi ha hagut corredisses cap als carrers estrets del barri. Un grup molt nombrós ha pujat cap a plaça de Lesseps i pel camí han fet barricades amb contenidors cremats al llarg de Gran de Gràcia. A la plaça de Lesseps, uns joves trencaven les llambordes per fer-les servir de pedres llancívoles. El centre Irídia ha denunciat que en aquest punt els agents han carregat durament i han deixat diversos ferits per cops de porra a caps i cos que han estat atesos pels voluntaris de Sanitaris per la República. El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha informat de dos ferits, un dels quals ha hagut de ser traslladat a un centre hospitalari.
Ja de baixada de Gràcia, d’on la major part dels manifestants van tornar, es van produir un altre cop enfrontaments amb la policia. Una noia jove, quan la manifestació ja estava bastant dissolta, es va llançar contra els Mossos, que la van retenir. Tant a Gràcia com a l’Eixample manifestants van aixecar barricades amb contenidors, malgrat que l’Ajuntament n’havia retirat la majoria. També alguns grups de joves van arrencar llambordes del terra per fer-les servir com a pedres. Els primers en fer-ho, les van llançar contra mosaics i vidrieres històriques del Palau de la Música. La seva fundació, que encara ha d’avaluar els danys materials, va explicar que en el moment de l’atac quedaven a l’interior uns 300 assistents a un dels concerts programats, que van haver de resguardar-se fins que els agressors van marxar de la zona.
Convocants de la marxa, com el canal de Telegram La partida final, es desmarcaven d’aquests fets. Durant les protestes també hi va haver alguns enfrontaments entre manifestants. A la plaça Lesseps, un grup de joves que cremava barricades va retirar les motos que un altre jove havia intentat afegir-hi tot excusant que es tracta “d’anar contra el sistema, no contra els veïns”. Aquesta divisió d’opinions sobre com organitzar les destrosses està sempre viva en les protestes. Hi ha qui saqueja caòticament i qui demana més focus i estratègia.
En ple debat sobre l’actuació policial, des del centre de drets humans Irídia van denunciar la presència de tres agents amb llançadores de foam que no duien el número identificatiu preceptiu, així com “una càrrega càstig” que va encapsular amb furgonetes desenes de persones a Gràcia i les va posar en perill, va lamentar en un missatge a Twitter.
A la plaça Universitat l'Aleix, de 17 anys, diu que ha vingut a la manifestació en to pacífic i que "és molt greu la manca de llibertat d'expressió per molt que Hasél sigui un dropo". Però reconeix que "cal fer soroll" perquè els polítics escoltin les seves reivindicacions. "Si no cremem res no ens fan cas", assegura aquest menor que ha vingut a la manifestació acompanyat d'uns amics de Montgat, on estudien batxillerat en centres públics o concertats. Alguns compaginen l'institut amb feines esporàdiques i van participar en les manifestacions contra la sentència del Procés l'octubre del 2019. L'únic dels quatre que no hi va participar, a la tardor calenta de fa dos anys, és l'Àlex, que no es considera independentista perquè, diu, "Catalunya i Espanya són el mateix, els mateixos lladres" i perquè creu que la independència no faria millorar res. S'han saltat el confinament comarcal per la pandèmia i asseguren que tornaran directes cap a casa quan acabi la protesta.
La manifestació d'avui arriba amb una cita pendent demà al matí entre el departament d'Interior i els nous sindicats dels Mossos d'Esquadra, que avui mateix reclamaven una reunió "urgent" per tractar el malestar existent al cos arran que en l'última setmana s'han sentit abandonats pel conseller Miquel Sàmper, que només s'ha referit als aldarulls per reclamar un canvi del model d'ordre públic. A més, la policia catalana ha rebut crítiques i retrets per l'ús i abús de les boles de foam, que presumptament van buidar l'ull d'una manifestant de 19 anys a la barcelonina Via Augusta.