EDUCACIÓ

El cinema entra a l’aula

L’Escola Octavio Paz guanya el Premi Ensenyament 2019

Espai de l'Escola Octavio Paz decorat amb elements del cinema, temàtica del projecte de curs.
Sílvia Camacho
06/05/2019
2 min

BarcelonaClaquetes, llums, càmeres i premis és el que es veu només entrar a l’Escola Octavio Paz de Barcelona. Es tracta del projecte de curs en què participa tot el centre i que cada any gira al voltant d’un tema; aquest any, el cinema. L’Octavio Paz ha guanyat el Premi Ensenyament 2019, concedit pel Cercle d’Economia i La Caixa ahir, i en què han participat una trentena de centres. El premi, que aquest any celebra la seva 12a edició, dota el millor projecte educatiu amb un premi de 15.000 euros.

“L’art és un dels ingredients essencials en l’aprenentatge dels infants i el cinema és una suma d’arts que fa que els alumnes s’il·lusionin -assegura el director de l’escola, Xavier López, sobre la tria d’enguany-. Creiem que ofereix la possibilitat de fer-se preguntes, de ser crítics, d’experimentar i treure’n conclusions”, afegeix. Com a part del projecte, cada grup se centra en un aspecte del cinema.

L’escola té acords amb l’Acadèmia del Cinema Català i el Museu del Cinema, així com amb les entitats culturals i audiovisuals A Bao a Qu i Drac Màgic, que fan visites al centre i proporcionen una formació audiovisual més completa als alumnes. Per complementar aquestes activitats, també s’organitzen xerrades i tallers setmanals que imparteixen professionals del sector com directors de fotografia i art, guionistes o tècnics de so i llum. “Les aliances són molt importants perquè entri la realitat i la vida a l’escola, perquè els llibres no tenen respostes”, assegura López. De fet, el centre, que forma part del projecte Escola Nova 21, va treure els llibres de les aules i va allunyar-se de les classes magistrals per incentivar l’experimentació dels infants.

“Estem aprenent a fer fotos i vídeos, editar, fer plans... Ara quan miro una pel·lícula em fixo en els petits detalls”, comenta la Soraya, alumna de 4t. La seva classe ha decidit fer un curtmetratge sobre el bullying i el respecte que cal tenir cap a les persones. El film, que es titularà Respect, en anglès, estarà protagonitzat per una nena a qui no deixen jugar al pati i plantejarà com abordar aquest tipus de conflictes. La Soraya és la productora de la pel·lícula, i diu que part de la seva feina gira entorn de mantenir l’ordre i controlar que la resta de companys compleixin les seves tasques: “És divertit perquè sabem què hi ha darrere d’una pel·lícula i cadascú té el seu paper”, explica.

El cinema mut ha cridat l’atenció dels alumnes de 2n, que en aquesta edició han volgut produir set curts amb aquestes característiques. La classe de 6è, per la seva banda, farà un documental sobre les morts del Mediterrani, un tema en què el grup s’ha interessat arran de les xerrades que han rebut sobre refugiats. Les obres de tots els grups es mostraran al festival de cinema que el centre educatiu prepara per al 7 de juny als Cinemes Texas.

stats