Immigració

Divuit migrants morts i 76 de ferits en un intent de salt massiu a la tanca de Melilla

S'ha produït una allau a la frontera i enfrontaments amb les forces marroquines

ARA
i ARA

MadridDivuit persones han mort aquest divendres al matí durant una allau humana a la frontera entre el Marroc i Melilla, a la província de Nador. Centenars de subsaharians han intentat saltar la tanca i 133 han aconseguit posar peu a la ciutat autònoma espanyola, després d'enfrontaments amb les forces policials marroquines. Segons l'agència Efe, hi ha hagut 76 ferits entre els migrants, tretze dels quals de gravetat, i 140 entre els agents, cinc dels quals greus. És l'entrada d'immigrants a Melilla més massiva des del març i la primera que es produeix després de la nova etapa de relacions entre Espanya i el Marroc.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha elogiat des de Brussel·les la coordinació entre les forces policials de Rabat i els cossos de seguretat de l'Estat. "La gendarmeria marroquina s'ha obstinat en impedir un assalt violent que posa en qüestió la nostra integritat territorial, ben organitzat, ben perpetrat i ben resolt pels cossos de seguretat, tant del Marroc com d'Espanya", ha subratllat el cap de l'executiu. Gairebé 2.000 persones s'han acostat a la zona fronterera del barri xinès i bona part han estat contingudes per les forces marroquines. "El Marroc també pateix un problema de pressió migratòria, en particular d’una zona inestable com el Sahel", ha remarcat Sánchez. Hores després, Pedro Sánchez no s'ha retractat de les seves declaracions i ha afirmat des de la Moncloa que l'únic culpable de les víctimes mortals són les "màfiques que trafiquen".

Cargando
No hay anuncios

Segons expliquen les autoritats marroquines a Efe, la majoria dels migrants són sudanesos que els últims dies s'havien anat congregant en boscos i muntanyes a poques desenes de quilòmetres de Melilla. És per això que les forces policials ja estaven preparades per als fets que han acabat passant aquest matí. De fet, els serveis de seguretat marroquins van fer dues intervencions aquest dijous i dissabte passat per avortar els preparatius dels migrants. Disposaven de ganivets de fabricació artesanal, àcid, martells, pedres i pals i l'enfrontament ha implicat una xifra considerable de ferits entre el cos policial.

Cargando
No hay anuncios

Davant aquest nou episodi de tensió a la frontera de Melilla amb el Marroc, el PP ha carregat contra el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, l'ha instat a comparèixer de manera urgent al Congrés i a dimitir del seu càrrec. "És inadmissible la deixadesa del govern i l'abandonament de les forces i cossos de seguretat que defensen les nostres fronteres", ha manifestat la portaveu d'Interior del PP, Ana Vázquez, a través de Twitter. A més, ha assenyalat Rabat: "De què ha servit canviar la postura sobre el Sàhara Occidental?", s'ha preguntat.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta de la primera entrada a Melilla des de la normalització de les relacions entre Espanya i el Marroc l'abril del 2022, després del gir del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre el Sàhara Occidental. Per primera vegada, Espanya es va posar al costat del Marroc i va donar suport a la seva proposta d'autonomia per al Sàhara Occidental, enterrant la seva neutralitat davant del conflicte. Sánchez va enviar una carta al rei Mohammed –difosa per la casa reial marroquina–, en què acceptava la fórmula d'autonomia que proposa el Marroc perquè, va argumentar, és la "base més seriosa, realista i creïble per a la resolució" del conflicte.

En un comunicat posterior, la Moncloa va assegurar que Espanya inicia una "nova etapa de la relació" amb el Marroc que es basa en el "respecte mutu, el compliment dels acords, l'absència d'accions unilaterals i la transparència i comunicació permanent". El salt massiu a Melilla coincideix, també, amb la cimera de l'OTAN que s'ha de celebrar a Madrid els dies 29 i 30 de juny, un motiu pel qual s'han extremat les mesures de seguretat.