Científics del CSIC van alertar el 2005 del perill de terratrèmols

Un informe advertia que el magatzem de gas podia provocar sismes

La plataforma del projecte Castor, situada davant de la costa del Montsià, origen de la polèmica.
Albert Solé / Joan Serra
08/10/2013
2 min

Barcelona.El projecte Castor va generar suspicàcies des de la seva gestació. Les plataformes ciutadanes van posar el crit al cel quan van conèixer el projecte d'Escal UGS -en mans de l'entramat empresarial de Florentino Pérez-, que aspirava a utilitzar l'antic jaciment de petroli de la falla d'Amposta com a magatzem de gas. Però els veïns i els moviments ecologistes no són les úniques veus que han advertit dels perills que comportava la planta. Un informe elaborat per l'Observatori de l'Ebre, un centre de recerca vinculat al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i que pertany a la Universitat Ramon Llull, va alertar l'octubre del 2005 de la possibilitat que es desencadenessin moviments sísmics per l'activitat del projecte Castor. "L'aplicació d'aquesta tecnologia en zones poblades és susceptible de modificar la perillositat i el risc sísmic d'una regió determinada", apuntava el document en la reflexió inicial.

L'avaluació d'impacte ambiental redactada per la secció de sismologia de l'Observatori de l'Ebre subratllava que "l'activitat que preveu el projecte es considera a escala mundial com a potencialment inductora de terratrèmols". L'informe detallava amb anys d'antelació un escenari que la mateixa empresa ha admès aquesta setmana: que l'activitat del projecte Castor pot haver provocat els terratrèmols. "La injecció en pous profunds pot causar una modificació en l'estat d'esforços de les falles i provocar el desencadenament d'esdeveniments sísmics", apuntaven els científics.

L'activitat sísmica es pot allargar

El geòleg i professor Josep Giner, que coneix bé el jaciment que hi ha al costat de la falla d'Amposta perquè hi va fer prospeccions amb la petroliera Shell, explicava diumenge a l'ARA la possibilitat que l'activitat sísmica es mantingués durant un llarg període de temps, com va passar a Denver el 1967 amb un projecte d'injecció de residus. En una zona sense sismicitat prèvia, els terratrèmols es van reproduir durant vint anys. L'informe de l'Observatori de l'Ebre subratllava que "els terratrèmols poden produir-se després d'un any de la finalització de la injecció". El document conclou que les empreses que lideren projectes d'emmagatzematge de gas "tenen el deure i l'obligació professional d'entendre els riscos inherents a aquesta activitat".

stats