La ciència catalana busca recursos a Boston
A partir de dilluns una delegació d'empreses catalanes de R+D, la majoria especialitzades en salut, buscaran recursos en una gran fira a Boston. Esperen trobar nous socis i tirar endavant els assajos.
BARCELONAEn temps de crisi, s'ha d'apostar per la recerca i la innovació. Ha arribat el moment que el missatge, repetit periòdicament, es concreti amb fets. La setmana que ve algunes de les empreses catalanes que fan que algunes troballes científiques facin el salt del laboratori al mercat han viatjat a la BIO International Convention de Boston, on esperen trobar nous socis que comptin no només amb recursos sinó també amb visió de futur. La ubicació d'aquesta gran fira, de les més importants del món per al sector biotecnològic, és una demostració més que el model creat entorn al Massachusetts Institute of Technology (MIT) funciona. Tenen grans universitats, grans hospitals i una injecció de diners públics -100 milions de dòlars- que l'administració ha decidit aportar perquè en 10 anys Massachusetts desenvolupi tot el seu potencial en R+D.
A aquesta gran trobada del sector hi assisteixen 67 companyies i institucions científiques catalanes (són el 60% de tota la representació estatal), que han organitzat activitats per fomentar oportunitats de negoci, sota el paraigua de Biocat -l'entitat que coordina i promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques innovadores a Catalunya-. Entre les activitats programades, hi ha una sessió per donar a conèixer el bioclúster català -l'equivalent a donar a conèixer Catalunya com a marca biotecnològica-, en què es presentarà un informe realitzat per la consultora Ernst & Young. Hi participarà el president de la Generalitat, Artur Mas.
Biocat facilita a totes aquestes empreses la logística, l'estand on podran exposar els seus projectes i trobades amb altres bioclústers amb els quals negociar. Aquesta entitat pública es va crear el 2006 i, des d'aleshores, porta a terme diferents accions per acompanyar les empreses que aposten pel sector. "Creiem que a Catalunya hi ha unes fortaleses molt determinades: la presència d'un sector farmacèutic des de fa molt de temps, hospitals, centres de recerca en l'àmbit biomèdic i bons investigadors", explica Montserrat Vendrell, directora de Biocat.
Massa crítica per vendre ciència
Coneixedors de les distàncies que ens separen, el model català s'emmiralla en el de Massachusetts, amb centres de coneixement, empreses i hospitals que estableixen sinergies. A Catalunya, la connexió directa entre els centres de recerca i les empreses es dóna en un 55,8% dels casos. Moltes es troben en parcs científics, d'altres en universitats i entorns hospitalaris, segons l'últim informe de Biocat que es presentarà a la seu d'Ernst & Young a Boston. "Aquí tenim des d'empreses biotecnològiques -que neixen de l'entorn de la recerca, que són petites i desenvolupen un projecte fins que és prou atractiu per a empreses més grans, com pot ser una farmacèutica-, fins a empreses amb altres interessos", explica Vendrell. Esperen entrar en contacte amb inversors nord-americans i europeus del món dels negocis o la ciència. Els interessen especialment economies emergents, com la Xina.
Potents en salut
Els científics tenen cada cop més clar que han de saber vendre la seva recerca. Algunes de les empreses consultades que viatgen a Boston fa setmanes que preparen i concreten quins projectes de recerca presentaran, com i quins socis o acords busquen. La majoria són científics que han après a moure's en el món dels negocis i a convèncer. En l'àmbit de la recerca en les ciències de la vida, la BioRegió de Catalunya compta amb 449 grups i 80 centres de recerca, 19 parcs científics i tecnològics, 12 universitats i 15 hospitals. Entre els centres amb més assajos clínics hi ha l'Hospital Clínic, l'Hospital de la Vall d'Hebron, l'Hospital del Mar i l'Hospital de Sant Pau. L'oncologia i el sistema nerviós són les àrees de recerca que més esforços concentren a Catalunya.
Segons dades del Biocat, el sector ha anat creixent de manera sostinguda des del 2000. Fins i tot les últimes dades mostren que el 2011 es van formar 12 noves companyies. Els projectes que porten a Boston són teràpies, tècniques de diagnòstic i vacunes. Un 21% estan fent assajos amb persones. Diverses companyies treballen en salut animal i en processos alimentaris, d'altres fan cosmètica, equipaments, principis actius que poden tenir diferents aplicacions i serveis computacionals. Algunes ofereixen serveis de consultoria legal i empresarial.