Drets Humans

El CIE de Barcelona ha aïllat sis vegades més immigrants sense papers que la resta de l'Estat

L'entitat Irídia denuncia que la pandèmia ha afavorit un retrocés en la garantia dels drets dels interns

El CIE de la Zona Franca, en una imatge d'arxiu
16/12/2021
2 min

Barcelona"Vaig passar deu dies aïllat en una habitació del CIE que no sé localitzar dins del centre. No tenia cap moble, ni cadira, ni llit on pogués seure, dormir o estirar-me. Tampoc tenia cap taula ni prestatgeria. Tampoc hi havia llum. Només hi havia una finestra. Vaig passar les 24 hores d'aquells deu dies tancat en aquella habitació sense tenir contacte amb cap altre intern, dormint i menjant a terra. [...] De vegades, vaig haver de fer les meves necessitats a través de la finestra perquè els agents es negaven a deixar-me sortir per anar al vàter. Vaig perdre la noció del temps". És el relat d'un estranger sense papers que va ser aïllat per covid al CIE de la Zona Franca de Barcelona durant el 2020. Segons l'entitat de drets humans Irídia, aquest centre va aïllar 72 persones durant l'any passat -tot i que va estar buit durant uns mesos a causa de la pandèmia-, sis vegades més que la resta d'instal·lacions d'aquest tipus a l'Estat, on es van comptabilitzar 12 aïllaments. En alguns casos, com el d'aquest testimoni, l'aïllament va derivar en una situació degradant o amb agressions, dues de les quals s'estan investigant actualment als jutjats.

La majoria de persones que estan privades de llibertat als CIE no han comès cap delicte, sinó que únicament no tenen la seva situació regularitzada. Per això, Irídia troba especialment greu que la direcció del centre de la Zona Franca hagi aplicat la mesura d'aïllament 72 vegades l'any passat. A més, afegeix l'entitat, a diferència del règim d'aïllament de les presons, als CIE no hi ha cap protocol que reguli aquesta pràctica. Segons l'advocat i portaveu de l'entitat, Andrés Garcia Berrio, això va fer que algunes d'aquestes situacions esdevinguessin "inhumanes i degradants".

En el seu últim informe sobre el CIE de Barcelona, Irídia assegura que en alguns casos la mesura d'aïllament es va aplicar en persones amb risc de suïcidi, en casos de positius per covid i també com a sanció. L'entitat recorda que el Defensor del Poble ja va qualificar d'"irregularitat" l'ús d'estances d'aïllament per aquests motius en el seu informe del 2019 i que, malgrat tot, els aïllaments es continuen produint.

Intervenció sanitària

L'entitat assegura que la pandèmia ha afavorit un retrocés en la garantia dels drets dels interns al CIE de la Zona Franca. "Hem detectat nombroses irregularitats i deficiències", apunta l'advocada Marta Bolinches. L'entitat subratlla la necessitat de garantir l'assistència sanitària dels interns les 24 hores, així com de proporcionar-los atenció psicològica. Per això han demanat al Servei Català de la Salut que es faci càrrec de l'assistència sanitària del CIE, com passa amb els centres penitenciaris. La diferència, però, és que les presons de Catalunya depenen de la Generalitat, mentre que els CIE són de titularitat estatal. Per això Irídia ha demanat al Govern que s'adreci al ministeri de l'Interior per demanar el traspàs d'aquesta competència, per tal de garantir "les mateixes condicions" al CIE que les que té el conjunt de la població.

stats