Societat 05/02/2013

El 'ciberbullying' afecta més les noies que els nois

El 13% dels adolescents espanyols de 14 a 17 anys ha patit aquest tipus d'assetjament

Efe
2 min

BarcelonaL'assetjament a través d'Internet, que es coneix com a 'ciberbullying' és un fenomen que afecta més a noies que a nois. Així s'ha explicat en el II Congrés estatal 'Jove i en Xarxa, que ha reunit avui a Madrid a adolescents i experts en seguretat 'online' amb motiu del Dia d'Internet Segur.

Segons el president de l'associació Protégeles, Guillermo Cánovas, aquest tipus d'assetjament es produeix més entre dones perquè són més actives en les xarxes socials.

"Les noies tenen molta més inquietud per les relacions personals i per la comunicació que els nois, que s'interessen més per pràctiques que tenen una recompensa immediata, com els videojocs", ha explicat.

El 13,3% dels menors espanyols d'entre 14 i 17 anys ha patit aquest tipus d'experiències, segons un estudi realitzat per diverses universitats europees i Protégeles.

Noelia, una jove de 15 anys, ha investigat el 'ciberbullying' a la seva escola i ha arribat a la conclusió que es produeix per avorriment i perquè l'accés a internet facilita aquest tipus d'assetjament.

Els insults i els missatges ofensius són les agressions més freqüents i en moltes ocasions es reprodueixen de forma física, segons Noelia.

Els assetjats reprodueixen aquest comportament

D'altra banda, el 47,8% dels adolescents europeus víctimes d'assetjament reprodueixen aquest comportament, la qual cosa significa que aquests joves "estan assumint el maltractament com a forma de relació vàlida", ha afirmat Cánovas, que considera l'entorn familiar com un els factors més determinants.

Tant l'adolescent com Cánovas han coincidit que la conscienciació del professorat i l'educació en els centres han millorat respecte a anys anteriors i que hi ha una tendència clara a no acceptar el ciberassetjament.

El 5 de febrer se celebra el Dia d'Internet Segur, una data en què la indústria tecnològica i de les telecomunicacions, associacions sense ànim de lucre i institucions governamentals s'alien amb l'objectiu de conscienciar sobre la necessitat de fer un ús segur i responsable de la xarxa.

En aquesta edició, marcada pel creixent ús d'internet mòbil, el lema és "connecta't i respecta".

Google ha assegurat que cada dia identifica més de 10.000 pàgines web insegures i alerta d'enllaços sospitosos en més de 14 milions de recerques.

Una enquesta de Microsoft revela, per la seva part, que el 84% dels internautes espanyols no es protegeix prou en navegar per la xarxa.

La companyia tecnològica de Redmond (Estats Units) ha recalcat que els usuaris segueixen enfrontant-se a riscos que poden evitar-se amb "accions senzilles" com són l'actualització de programari, l'ús d'antivirus o la protecció de dispositius amb contrasenyes.

Aquesta mateixa enquesta llança que només el 16% dels usuaris consultats posa en marxa mesures preventives per protegir les seves dades.

L'empresa de seguretat Panda ha recordat que tota la informació que es comparteix a Internet deixa d'estar sota el control de l'usuari i, per tant, cal anar amb compte no només amb el contingut publicat, sinó amb qui en té accés.

Per la seva banda, Norton ha alertat que el ciberassetjament "s'està convertint en un problema seriós" i ha incidit en la necessitat que els pares dialoguin amb els seus fills sobre bones pràctiques a la xarxa.

No acceptar sol·licituds d'amistat de desconeguts, no posar a l'abast de tercers informació personal o protegir els dispositius i serveis amb contrasenyes són alguns dels consells més repetits en el dia d'avui per diferents institucions i empreses.

stats