Un sensellar s'enfronta a sis anys de presó per un contenidor que no va cremar durant les protestes postsentència
L'home ja va estar cinc mesos en presó preventiva
BarcelonaEl 18 d’octubre del 2019 a mig matí en Charles, un home sense llar que feia un temps que vivia als carrers de Barcelona, rebuscava entre la brossa d’un contenidor del carrer Pelai. Amb mig cos abocat a l'interior, difícilment es va adonar que a uns centenars de metres de distància milers de persones participaven en les Marxes per la Llibertat, una columna de les quals arribaria poc després a la plaça Universitat. Probablement ni sabia que quatre dies abans havien condemnat els líders del Procés, que aquella era la quarta jornada de protestes per la sentència del Tribunal Suprem i que hi havia una vaga general convocada. Però amb la previsió de nous aldarulls com els que feia dies que s’havien produït, i enmig d’un dispositiu de seguretat contundent, la presència d’una persona prop d’un contenidor no va passar inadvertida pels agents i una parella de la Guàrdia Urbana de Barcelona el va arrestar.
Segons l’atestat policial, en Charles intentava cremar el contenidor. Els dos agents asseguren que dins el contenidor hi havia paper higiènic cremant-se i que l'arrestat portava un encenedor i un pot amb líquid inflamable, que va resultar ser “blanquejador dental”, explica el seu advocat, David Aranda, d’Arrels Advocats. En Charles, que és d'origen americà i té 32 anys, va passar cinc mesos en presó preventiva i aquest dimarts l’han jutjat. La Fiscalia l'acusa de cremar el contenidor i de desordres públics, i li demana sis anys de presó i una multa de 7.200 euros. L'escrit d’acusació concreta que quatre d’aquests anys de condemna els hauria de passar entre reixes i els altres dos els podria substituir per l’expulsió als Estats Units.
El relat dels agents i d'en Charles només difereix en un punt, el perquè l'home estava mig bolcat dins del contenidor. En Charles assegura que hi buscava menjar i objectes per reutilitzar i revendre, la Guàrdia Urbana en canvi, creu que tenia intenció de cremar el contenidor, tot i que els policies que el van arrestar admeten que no va arribar a generar-s'hi flames.
L’advocat d’en Charles assegura que les fotografies del contenidor demostren que no va patir cap dany i que en el moment de la detenció a la zona no hi havia aldarulls. “És una petició de condemna totalment desproporcionada”, ha dit Aranda abans d’entrar al judici. El lletrat també ha recordat que no es pot responsabilitzar el seu client d'un delicte de danys greus per haver fet malbé mobiliari públic perquè els contenidors no entren dins aquesta categoria de béns.
Exceptuant el cas del madrileny Dani Gallardo, només hi ha dos detinguts més per les protestes postsentència que passessin tant de temps entre reixes com en Charles. Es tracta de dos nois gironins acusats de tirar pedres a la policia, l'Ibrahim i el Charaf, que es van estar vuit mesos en presó preventiva abans de ser jutjats i finalment absolts. El judici d'en Charles ha trigat molt més. S'havia de fer el febrer del 2020 però finalment es va suspendre perquè el seu advocat va presentar un recurs demanant que es tornés a obrir la investigació, cosa que va acceptar l'Audiència de Barcelona.
El cas d'en Charles no és l'únic que arribarà als tribunals aquesta setmana. Dijous un altre jutjat penal jutja un noi detingut durant el desallotjament de l'acampada d'estudiants de la plaça Universitat que es va convocar també en protesta contra la sentència del Procés. La Fiscalia li demana quatre anys de presó per atemptat a l'autoritat i per haver lesionat presumptament un guàrdia urbà de Barcelona.