La CGT demana la dimissió del regidor de Barcelona Eloi Badia per "passivitat" en un cas d'assetjament a Parcs i Jardins
L'agressor va ser ascendit després d'assistir a les formacions imposades per commutar la multa
BarcelonaEl sindicat CGT ha demanat la dimissió del regidor de Barcelona Eloi Badia, president de Parcs i Jardins, perquè considera que va actuar amb "passivitat" davant d'un cas d'assetjament a dues treballadores de l'empresa. Denuncien que ignorava les peticions de reunió que se li feien per abordar la situació i l'acusen d'abandonar les responsabilitats de supervisió. Els fets denunciats es remunten al 2019, quan dues auxiliars de jardineria de l'empresa municipal van alertar que feia més d'un any que estaven patint assetjament laboral i per raó de sexe per part de l'encarregat d'una brigada de Parcs i Jardins que havia establert un entorn de "domini i terror" especialment cap a les dones.
"Aquesta persona em va anul·lar completament, era un manipulador i un dia vaig ser conscient de la gravetat dels seus comentaris sexistes", explica a l'ARA Xènia Navarro, una de les víctimes, que assegura que el seu superior envaïa sovint la frontera de la seva vida íntima i que feia comentaris grollers tant a ella com a la seva companya. Totes dues havien de conviure amb preguntes com si sabien fer determinades pràctiques sexuals o peticions que els ensenyés la roba interior, entre molts altres comentaris de caràcter sexual. Les víctimes asseguren que la cosa va anar a pitjor quan una d'elles va rebutjar tenir una relació amb el seu superior i que, des de llavors, va començar l'assetjament laboral fins al punt que totes dues van haver d'estar mesos de baixa per ansietat.
Una sentència del jutjat social número tres de Barcelona ha acreditat aquest assetjament, però ara la crítica tant de les afectades com del sindicat CGT és el paper que ha jugat en tot això Parcs i Jardins i, de manera particular, el gerent de l'empresa, Francesc Jiménez, i el seu president, el regidor Eloi Badia. Les dues afectades denuncien que en tot moment es va intentar "apartar la polèmica" i "passar de puntetes pel cas" i que fins i tot es va arribar a ascendir l'assetjador després que commutés la multa imposada per dues formacions.
"Diligència exigible"
Segons l'Ajuntament, la sentència ja va recollir que Parcs i Jardins va actuar en aquest cas amb la "diligència exigible", tot i la condemna a pagar 15.000 euros a cadascuna de les víctimes per no haver pogut prevenir l'assetjament –fet contra el qual l'empresa ha presentat recurs–, i que va aplicar des del primer moment que va tenir coneixement del cas el protocol d'assetjament sexual i per raó de sexe.
Parcs i Jardins va incoar un expedient disciplinari al treballador denunciat que va acabar amb una sanció econòmica per dues infraccions molt greus: discriminació per raó de sexe i assetjament laboral. Es va donar a l'acusat la possibilitat de substituir les multes per la superació d’una formació i un acompanyament especialitzat per modificar comportaments discriminatoris per raó de sexe i la superació d’una altra formació específica sobre assetjament laboral. Mentre durava aquest procés es va deixar a l'aire l'ascens del treballador, que quan va esclatar la crisi havia de ser nomenat responsable territorial. Un cop complerta a sanció i i amb un informe favorable del seguiment que se li va fer, però, es va seguir endavant amb l'ascens.
"L'han ascendit fins i tot havent estat declarat culpable", lamenta una de les víctimes. Des del sindicat CGT demanen ara la dimissió o el cessament tant de Badia com de Jiménez. Consideren que han fet "desistiment de funcions" en aquest cas. Pel que fa a Badia, l'acusen, també, de no haver atès les reiterades peticions de reunió i d'haver desatès les seves responsabilitats.