Ceuta intenta recuperar la calma

Menors i famílies dormen al ras per la falta de serveis, totalment desbordats per l'arribada de milers de persones a la ciutat autònoma

Un submarinista de la Guàrdia Civil rescatant un nadó del mar

BarcelonaCalma tensa a Ceuta. La ciutat es lleva amb centenars de persones que han dormit als carrers, ateses per ONGs i la solidaritat dels veïns. Després de dos dies d'arribada de 8.000 migrants –entre ells, moltes famílies amb criatures molt petites–, la frontera torna a estar tancada i els guardes marroquins han reprès els controls que havien deixat de fer, cosa que ha desencadenat la crisi humanitària i diplomàtica més greu entre els dos països en les últimes dècades. Segons les dades del govern espanyol, s'han fet 5.800 devolucions en poc més de 24 hores des què van començar es tràmits de retorn, en aplicació del protocol bilateral del 1992. Aquesta rapidesa en els procediments, però, ha estat posada en dubte per les ONG de drets humans perquè adverteixen que la celeritat fa impossible complir amb totes les garanties processals que imposa la llei per detectar si entre els migrants hi han sol·licitants d'asil.

Malgrat això, els testimonis sobre el terreny asseguren que la policia del Marroc fa els ulls grossos amb algunes pasteres que intenten arribar a l'escullera de la ciutat autònoma espanyola i durant tot el matí han continuat arribant persones en un lent degoteig. Els que hi van a bord salten a l'aigua quan són a tocar de la costa i acaben el trajecte nedant, i quan arriben a la platja estan exhaustes per l'esforç i són ajudats pels voluntaris d'entitats com la Creu Roja. Mentre uns arriben, en canvi, altres emprenen el camí de sortida i abandonen el territori de Ceuta per tornar cap a casa, després d'haver estat uns quants dies sobrevivint a la intempèrie i convençuts que no els deixaran continuar endavant.

A l'altra banda de la tanca, milers de persones, sobretot homes joves, esperen l'oportunitat de poder creuar la frontera, ja que no van tenir la sort de poder-ho fer quan la policia marroquina mirava cap a l'altra banda, en l'enèsima ocasió en què el govern alauita utilitza la immigració per desafiar Espanya i la Unió Europea i mostrar-los el seu enuig. En aquesta ocasió, Rabat ha obert l'aixeta migratòria en protesta per l'acollida del cap del Front Polisario en un hospital de Logronyo per ser tractat de coronavirus.

Voluntaris de la Creu Roja intentant escalfar un dels joves que han entrat nedant a Ceuta.

La pandèmia, que el Marroc va intentar combatre amb el tancament de les seves fronteres, ha agreujat la crisi econòmica estructural del país i ha deixat milions de joves sense gairebé més opció que migrar i reunir-se amb els seus familiars que ja viuen a França o Espanya. Entre els que han arribat a Ceuta les últimes hores, molts buscaven la manera de contactar amb germans o amics desesperadament.

Els serveis socials i les ONG d'ajuda als migrants estan desbordats a la ciutat, i no hi ha prou places per atendre els nouvinguts, ni tan sols per als 1.500 menors arribats en les últimes entrades. De fet, en la sessió de control al govern espanyol, Pedro Sánchez ha assegurat que només se n'han derivat a centres 169.

Tot i que el govern espanyol ha insistit que dels 4.800 retornats en calent al Marroc no hi ha cap menor d'edat, a les xarxes socials s'han publicat vídeos en què s'aprecia policies expulsant nois sense cap intervenció, un fet que incompleix tots els tractats internacionals de protecció a la infantesa. El sistema espanyol garanteix que els menors han de ser identificats i escoltats per conèixer quines són les seves circumstàncies personals abans de procedir a una devolució a un tutor del seu país d'origen.

Un jove marroquí intentant arribar a la costa nedant en plena foscor.

Segons han informat a Efe fonts policials, els menors que han entrat a la ciutat han sigut portats a les naus industrials del Tarajal, on el govern de Ceuta ha habilitat aquest espai perquè passin el confinament obligatori pel covid, però altres fonts descriuen que un gran nombre ha passat la nit als carrers o en locals ocupats i sense garanties higièniques.

Rabat: "Què esperava Espanya del Marroc?"

El govern espanyol s'hi ha resistit però finalment el Marroc ha admès que l'entrada de milers de persones a Ceuta està relacionat amb l'assistència mèdica que el cap del Front Polisario, Brahim Gahim, està rebent a Espanya. El ministre marroquí d'Estat de Drets Humans i Relacions amb el Parlament, Mustafá Ramid, ha trencat el silenci de Rabat i ha lamentat que el govern de Pedro Sánchez no hagi respectat "el bon veïnatge" amb aquesta acollida i ha assegurat que Espanya "sabia que el preu de subestimar el Marroc és molt alt".  

"La recepció per part d'Espanya del líder de les milícies separatistes del Polisario, sota una identitat falsa, sense tenir en compte les relacions de bon veïnatge que requereixen coordinació i consulta, o almenys procurant informar-ne el Marroc, és un acte irresponsable i totalment inacceptable", ha escrit Ramid en el seu perfil de Facebook. "Què esperava Espanya del Marroc a l'acollir el líder d'una banda que es va aixecar en armes contra ella?", ha qüestionat el ministre marroquí. I s'ha preguntat "què hauria perdut Espanya si hagués consultat el Marroc sobre l'acolliment d'aquest individu" i "per què Espanya no va anunciar la presència en el seu territori de l'individu en qüestió, amb la seva veritable identitat". 

stats