L'arbre més antic de Catalunya (i de la Península) és una olivera de 1.700 anys
Batejat com la Farga d'Arió, va ser plantat durant el regnat de l'emperador romà Constantí I
UlldeconaL'olivera coneguda com la Farga d'Arió, ubicada a Ulldecona (Montsià), és la més antiga de tot l'Estat, segons un estudi de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM). L'arbre té una edat estimada de 1.701 anys i s'hauria plantat durant el mandat de l'emperador romà Constantí I (306-337 dC). L'estudi ha estat dirigit pel catedràtic de Dasometria de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Forestals i de Medi Natural de la UPM, Antonio Prieto, i els resultats revelen que l'olivera monumental d'Ulldecona és l'arbre datat més antic de la Península, la qual cosa el situa també entre els més vells de tot el món.
Prieto també ha treballat en la datació de la Farga del Pou del Mas, una altra olivera que es troba a la Jana (Castelló), i en aquest cas l'edat estimada és de 1.182 anys, i va ser plantada el 833, durant l'emirat d'Abderraman II (822 a 852 dC). Els treballs de datació s'han centrat en l'estudi del perímetre del tronc dels arbres a 50 centímetres del terra i, amb telemetria làser, s'ha aixecat la secció que ha permès efectuar els càlculs específics per conèixer l'edat de l'arbre. Es tracta d'un procediment que s'ha utilitzat com a alternativa a altres mètodes, com el carboni 14 o el mesurament dels anells de creixement, que no s'han pogut aplicar en aquest projecte.
Els treballs han estat patrocinats per la fundació del Banco Santander a instàncies de la Mancomunitat de la Taula de la Sénia. El Territori de la Sénia, format per 27 pobles valencians, catalans i aragonesos, conserva la concentració més gran d'oliveres monumentals del món: 4.798 de més de 3,50 metres de perímetre de tronc a 1,30 metres del terra, repartides entre 22 municipis diferents.