El certificat covid no redueix les cues als laboratoris de Barcelona
La majoria dels que hi recorren són joves que no volen arriscar-se a encomanar la família o necessiten un test negatiu per viatjar
BarcelonaEl certificat covid, que ha entrat en vigor aquest dijous dins la Unió Europea, no ha alleugerit la feina als laboratoris de Barcelona. A les portes del laboratori Echevarne, al carrer Provença, s'han acumulat gairebé dues hores de cua aquest migdia. La majoria són joves que necessiten els resultats negatius d'un test d'antígens per poder viatjar o bé que volen protegir els seus familiars davant l'increment de contagis de covid que afecta, sobretot, els joves. És el cas de l'Alberto, originari de Castella-la Manxa i que aquest cap de setmana anirà a visitar els pares. "Ho fas per estar més tranquil", explica. Ell no haurà de presentar cap test ni omplir formulari per entrar a la comunitat. "Tinc familiars que encara no tenen la pauta completa de vacunació i prefereixo viatjar segur", afegeix l'Alberto.
Uns metres més enllà, la Viola, estudiant alemanya de 29 anys, espera asseguda en una vorera el resultat d'una PCR. Demà és un dia important: presenta el treball de final de màster i vol assegurar-se que no hi ha cap risc de transmissió. "Em vaig fer un test d'antígens fa uns dies i va ser negatiu, però diuen que aquestes proves a vegades donen errors". La Viola diu que fins ara gairebé ningú del seu entorn s'havia contagiat de covid, però que en els últims dies hi han aflorat els casos positius. Creu que obrir la vacunació als més joves anirà bé per doblegar la tendència. "I no ens haurem de fer tantes proves, que són molt cares", afegeix. Viatjarà a Alemanya la setmana que ve per rebre la primera dosi de la vacuna.
Sense cita prèvia i resultats immediats
L'Esteban és l'encarregat de posar ordre a una cua que no para de créixer i ja ocupa bona part del carrer. "Hola! Per prova covid, oi?", pregunta de manera mecànica als que s'acumulen a la porta del laboratori. Els lliura un tiquet amb el número de torn i el tipus de test que han demanat. "És una manera d'organitzar-los perquè ara mateix només atenem sense cita prèvia i hem de saber si es volen fer una PCR, un test d'antígens o alguna altra prova que no sigui covid", explica sense aturar-se. Molts clients asseguren que hi han anat perquè o bé les seves empreses tenen conveni amb el laboratori, o perquè és el primer que han trobat que els oferia un resultat gairebé immediat just abans de marxar de viatge.
L'Alba necessita una prova negativa per poder viatjar a Mallorca aquest cap de setmana. Té 36 anys i ja ha rebut la primera dosi de la vacuna, però com que no han passat 15 dies, s'ha de fer o bé un test d'antígens o una prova PCR. Confessa que quan va comprar els vols per anar a Mallorca no sabia que s'havia de fer cap prova i que si ho hagués sabut hauria escollit un altre destí. "M'hauria evitat tota aquesta parafernàlia... però ja tenia els vols comprats quan me'n vaig assabentar". Es fa una prova d'antígens i en té el resultat al cap de pocs minuts. Si fos una PCR hauria trigat 24 hores.
Una altra Alba –aquesta de 17 anys– també agafarà divendres un vol a les Balears, però cap a Menorca. I fa cua amb la seva mare per aconseguir una prova. "Si surt positiu em quedaré aquí...", assumeix. Va acabar la selectivitat fa unes setmanes i vol viatjar a l'illa amb uns amics de l'institut "per descansar i desconnectar". Fa uns dies, però, una companya del casal d'estiu on treballa va donar positiu i malgrat que no n'és cap contacte estret s'ha de fer una prova PCR per assegurar-se que no és positiva. "És el protocol de l'escola perquè es considera que els nens són vectors, però ells s'acostumen a comportar millor que els adults", assenyala. Sobre l'augment dels contagis entre els joves, assegura que molts dels contagis es deuen a "voler divertir-se i oblidar-se de les responsabilitats", però reivindica que la resposta massiva a la campanya de vacunació demostra que la majoria dels joves volen deixar enrere el virus.