El CERN i els pares de la "partícula de Déu", premi Príncep d'Astúries de ciència

El jurat: "El bosó de Higgs constitueix un exemple de com Europa ha liderat un esforç per resoldre un dels enigmes més profunds de la ciència"

Efe
29/05/2013
1 min

OviedoEls pares de la "partícula de Déu", el britànic Peter Higgs i el belga François Englert, i el CERN, que va confirmar l'any passat l'existència de la partícula, han obtingut el premi Príncep d'Astúries d'investigació científica i tècnica.

La "partícula de Déu", coneguda també com a bosó de Higgs, és una partícula que forma part del model estàndard que descriu les partícules elementals i com interactuen entre si. "El descobriment del bosó de Higgs constitueix un exemple emblemàtic de com Europa ha liderat un esforç col·lectiu per resoldre un dels enigmes més profunds de la física", ha assenyalat el jurat del premi Príncep d'Astúries aquest dimecres a Oviedo.

Englert i Higgs van predir per separat el 1964 que existia el bosó de Higgs. Van haver de passar 50 anys perquè el Centre Europeu de Física de Partícules (CERN) confirmés de manera experimental que el bosó existeix.

El jurat ha remarcat "els treballs pioners" de Higgs i Englert per establir la base teòrica de l'existència de la partícula. També han destacat el paper de Robert Brout, que va treballar amb Englert i que va morir el 2011. També ha considerat un "fet històric" que la maquinària que posseeix el CERN pogués identificar la partícula.

stats