La justícia europea podria declarar il·legal el 'cèntim sanitari'
L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE considera que la mesura viola la normativa comunitària
Brussel·lesL'advocat general del Tribunal de Justícia europeu creu que l'anomenat cèntim sanitari, l'impost que algunes comunitats autònomes apliquen als carburants i que es destina a la Sanitat, viola la normativa comunitària i, per tant, és il·legal. L'opinió de l'advocat general no és vinculant, però vuit de cada deu sentències del Tribunal de Luxemburg respecten la seva opinió.
Si la sentència final de la justícia europea ratifica l'opinió de l'advocat general, el cèntim sanitari s'hauria d'eliminar a totes les comunitats que l'apliquen, entre elles, Catalunya, i Espanya podria estar obligada a retornar uns 13.000 milions d'euros. El veredicte del tribunal europeu encara podria trigar uns mesos.
La decisió de l'advocat general respon a un litigi impulsat per una empresa catalana, Transports Jordi Basora, ubicada a Tarragona. La companyia de transports per carretera va demanar que se li tornessin els 45.000 euros que va haver de pagar per aquest impost al·legant que era il·legal. El cas va acabar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va demanar a la justícia europea que es pronunciï.
Brussel·les, també en contra de l'impost
La Comissió Europea ja va advertir a l'Estat l'any 2008 que l'impost era il·legal, perquè la seva única finalitat era recaptar diners −un supòsit que no es troba entre els que permeten la normativa europea− i va demanar al govern espanyol que eliminés l'impost.