Societat26/11/2015

Els celíacs ja poden anar tranquils al restaurant

Publiquen la primera guia de restaurants sense gluten certificats per l'Associació de Celíacs

Elisabet González Pellicer
i Elisabet González Pellicer

BarcelonaFins ara els celíacs no podien estar del tot tranquils quan sortien a menjar fora a Barcelona. Això s'ha acabat. Aquest dijous s'ha presentat la primera guia de restaurants sense gluten certificats per l'Associació de Celíacs, una publicació que inclou 41 restaurants de la ciutat amb una oferta de més de 500 plats. Aquesta guia ja existia des del 2010, però la novetat d'enguany, és que per primera vegada els restaurants que es recomanen disposen del segell emès per l'Associació de Celíacs, que garanteix que tant a l'interior de la cuina com a la sala, es compleixen els protocols de restauració sense gluten dissenyats per l'organització. La guia, impulsada pel Gremi de Restauració de Barcelona i l'Ajuntament i patrocinada per Solán de Cabras, es pot trobar de franc en 75 punts distribuïts per la ciutat o en versió reduïda amb la revista 'Time Out'.

Un de cada cent habitants es veuen afectats per la celiaquia.A Catalunya, es pot parlar de 75.000 persones, tot i que només estan diagnosticades entre el 12% i el 15%. Alguns restauradors desconeixen que, tot i fer sevir matèries primeres sense gluten, la contaminació creuada (que pot aparèixer, per exemple, quan els plats sense gluten s'elaboren amb els mateixos estris de quina que la resta) pot implicar que l'àpat elaborat superi els nivells de gluten que una persona celíaca o intolerant pot consumir. No obstant, el certificat que dóna l'Associació d'aquest col·lectiu, garanteix que tot l'equip del restaurant coneix i aplica els protocols de seguretat alimentària estipulats. De fet, prèviament a l'elaboració de la guia, el Gremi de Restauració i l'Associació van celebrar una sessió formativa conjunta dirigida als restauradors de la ciutat.