Els cavalls tornen a desfilar per la festa dels Tres Tombs
Valls, Taradell i Sant Andreu del Palomar recuperen la celebració després de la interrupció per la pandèmia
BarcelonaEls Tres Tombs, que se celebren amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abad (17 de gener), han tornat aquest diumenge als carrers d'alguns municipis de Catalunya, després d'un any sense festa per culpa de la pandèmia. El retorn, això sí, ha sigut diferent i ha comportat alguns canvis per adaptar-se a les restriccions del covid-19, i també perquè cada cop es van incloent noves mesures de protecció animal en una tradició molt qüestionada per diferents entitats animalistes.
A Sant Andreu del Palomar, que aquest any celebrava la seva 94a edició, un dels principals canvis ha sigut que no s'han pogut tirar caramels des de les carrosses, però, a més, tothom havia d'anar amb mascareta. Només hi han participat una quinzena de carruatges, vint menys dels habituals. Els organitzadors, en declaracions a l'ACN, han explicat que assumien els canvis amb "resignació" i que esperen que l'any que ve pugui tornar a lluir com abans. La desfilada ha començat a la Fabra i Coats i a mig camí, a l'església de Sant Andreu, s'ha beneït els animals.
A Valls, els cavalls també han tornat a voltar pel municipi. Pels carrers de la capital de l'Alt Camp han desfilat una setantena de cavalls i una trentena de carruatges. En aquesta edició (la 43a) s'ha estrenat el protocol de benestar i qualitat animal elaborat per la Coordinadora Tres Tombs Província de Tarragona. Més enllà de vetllar per la seguretat dels equins durant la festa, el document pretén "buscar l'excel·lència" pel que fa a la recreació històrica, tal com ha assenyalat la subsecretària de la Societat de Sant Antoni de Valls, Tània Guasch. Malgrat que s'han mantingut els tres tombs a la ciutat, aquest any s'ha escurçat el recorregut habitual a causa de la instal·lació de l'enllumenat de les Decennals. La desfilada ha comptat amb dues novetats més: dos carros de recreació històrica. D'una banda, la rèplica d'un carruatge fúnebre del 1872, pintat de color blanc i que s'utilitzava en els enterraments de nens, monges i verges. I de l'altra, un carro d'aljub que tradicionalment s'utilitzava per donar menjar i beure als animals i que data dels anys 30.
A Taradell (Osona) també han tornat els cavalls i una setantena de carros. En aquest municipi s'han adherit a un protocol de benestar animal ideat per l'entitat animalista FAADA que obliga, entre altres aspectes, que tots els animals estiguin en bones condicions per dur a terme l'activitat, que tots tinguin la documentació corresponent i que carreguin un pes dosificat.