SALUT
Societat11/01/2018

A Catalunya ja es fan tres trasplantaments al dia

Se supera el miler d’intervencions i els donants són cada cop més grans

Lara Bonilla
i Lara Bonilla

BarcelonaNou rècord de donació d’òrgans a Catalunya. Per segon any consecutiu, s’ha superat el llindar del miler de trasplantaments, amb un total de 1.106 trasplantaments d’òrgans. Això vol dir que a Catalunya se’n fan cada dia tres, dos dels quals són de ronyó. Aquestes xifres situen Catalunya com a referent internacional en trasplantaments, amb una de les taxes més altes del món: 146,5 per cada milió d’habitants.

“No sabem de cap altre país del món amb aquesta taxa i això és una oportunitat per als pacients”, va assegurar ahir Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Han crescut tant els trasplantaments renals, cardíacs i pulmonars com els pancreàtics. “Els bons resultats ens mantenen en la lliga mundial de trasplantaments, i també hem fet rècord de solidaritat, ja que a Catalunya només una de cada deu persones diu que no a la donació d’òrgans”, va destacar el secretari general en funcions del departament de Salut i director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira.

Cargando
No hay anuncios

A més, també s’ha registrat un nombre rècord de donants cadàver, amb 333 donants vàlids, una xifra que suposa un increment del 5,7% i una taxa de 44,1 donants per milió d’habitants. L’Hospital de Bellvitge, amb 53 donants, és el centre que més donants cadàver ha generat.

Menys donants vius

Aquest augment es deu, en part, a l’increment de les donacions en asistòlia controlada, és a dir, amb el cor parat. Es tracta de malalts terminals ingressats a l’hospital que moren perquè el seu cor deixa de funcionar; aquests donants (117) han crescut un 15% i ja suposen un de cada tres trasplantaments.

Cargando
No hay anuncios

Els donants en mort encefàlica ja només representen el 45,9% del total, però aporten més òrgans. I d’aquests, els donants per traumatisme cranioencefàlic provocat per accident de trànsit, la font de donants històrica, només representa un 3,9% del total. En canvi, el nombre de donants vius ha sigut lleugerament inferior a l’any anterior -138, nou menys que el 2016-, però és una tendència previsible per l’augment de la donació cadàver. El nombre total de donants, tant vius com cadàvers, ha sigut de 471.

Des de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i el departament de Salut es valoren molt positivament les xifres obtingudes, així com el fet que en quatre anys les negatives a la donació s’hagin reduït fins al 13%, 11 punts menys que fa deu anys. “És un altre rècord mundial. És increïble que només en una de cada deu donacions la família digui que no. I això diu molt de la feina que fan els nostres professionals”, va afegir Tort. Tot i les xifres rècord, encara hi ha 1.226 persones en llista d’espera, la majoria per rebre un ronyó.

Cargando
No hay anuncios

16 nens en llista d’espera

El perfil del donant a Catalunya és d’un home de 60 anys del grup sanguini 0 i que ha mort a causa d’un accident cerebrovascular. De fet, un 27,6% dels donants tenien més de 70 anys. “Els donants són cada cop més grans i això requereix més vigilància i més control dels òrgans així com assumir els riscos que pot comportar”, va explicar Jaume Tort. El donant més jove tenia un any, i el d’edat més avançada, 86 anys. Pel que fa a la donació pediàtrica, l’any passat es van fer 36 trasplantaments, i hi va haver sis donants vàlids amb edats d’entre 1 i 12 anys. Hi ha 16 nens en llista d’espera, ja que la possibilitat d’accedir al trasplantament infantil “és molt difícil”. “I això ens preocupa”, va conèixer Tort. Entre el 1981 i el 2017 s’han fet a Catalunya 900 trasplantaments pediàtrics.