Catalunya torna divendres al confinament comarcal
El Procicat restringeix la mobilitat almenys fins al 19 d'abril per l'amenaça de col·lapse hospitalari
BarcelonaCatalunya tornarà divendres al confinament comarcal i, per tant, les bombolles de convivència no es podran moure fora de la comarca de residència sense motiu justificat. El Govern té la intenció d'allargar la mesura almenys fins al dilluns 19 d’abril, però no descarta modificar la resolució vigent, per endurir les restriccions, si amb la limitació de la mobilitat no s'aconsegueix evitar l'expansió del virus. L'ocupació de llits de crítics no para d'augmentar i les dades epidemiològiques són difícils d'interpretar per l'encavalcament de festius durant la Setmana Santa, però segons l'última actualització hi ha 1.712 persones ingressades per covid-19 i les unitats de cures intensives (UCI) en tenen 458. Fa set dies hi havia 508 pacients crítics.
"L'ocupació hospitalària no serà assumible pel sistema sanitari si no intentem contenir la pandèmia com fem ara", ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés. De fet, el detonant de la intervenció governamental és l'augment d’ingressos a les UCI, que podria portar al límit el sistema sanitari, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que ara era el moment “de començar a prendre mesures” per controlar l’avenç de la quarta onada i "protegir la salut del màxim nombre de persones". Fins fa deu dies, la pandèmia anava de baixa i queien els contagis i les hospitalitzacions, però ara mateix l’increment, sobretot als centres sanitaris, és “ràpid, intens i preocupant”.
Segons les autoritats sanitàries, el creixement actual no s'havia observat ni a la tercera onada ni a la segona i, mentre s'espera la confirmació de com ha afectat la Setmana Santa en l'evolució epidemiològica, el Procicat no descarta desplegar fins i tot altres mesures de contenció. La consellera Vergés ha assegurat que es revisaran constantment les restriccions perquè desplegar-les és una "obligació" davant l'augment dels casos, i s'ha compromès que seran tan "acurades, justes i imprescindibles" com sigui possible: “Fins ara hem pogut anar prorrogant mesures [de desescalada] perquè estàvem en una situació que ens ho permetia, però ara hem d’actuar per controlar el creixement i continuar l’estratègia de vacunació”.
Sense excepcions per a la cultura
L'últim confinament comarcal a Catalunya es va aixecar no fa ni un mes, el 15 de març, després de les restriccions a la mobilitat amb el parèntesi de Nadal, que va significar una flexibilització durant els dies festius més assenyalats. La resolució que entrarà en vigor divendres únicament afecta la mobilitat i deixa exactament com ara la resta de mesures –hostaleria, restauració i comerços– sempre que es facin dins la comarca de residència. Ara bé, el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha confirmat que les activitats educatives i les competicions esportives suposaran excepcions a aquesta limitació: les activitats escolars i sortides com ara colònies es podran fer, fins i tot amb pernoctació, sempre que es facin amb el grup bombolla escolar.
En canvi, les entrades adquirides per assistir a concerts, obres de teatre o qualsevol activitat cultural no seran motiu per sortir de la comarca de residència. Així, l'assistència només estarà permesa dins el perímetre comarcal i, en el retorn al domicili un cop passades les 22 h, continuarà sent convenient conservar l'entrada per poder-se justificar en cas de ser aturats per un control policial.
El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha recordat que fins al 9 d’abril continuarà vigent la normativa estatal per Setmana Santa, que limita les reunions a l’aire lliure a sis persones com a màxim i a quatre en espais tancats –tret que siguin membres de la mateixa bombolla–, però ha subratllat que, immediatament després, Catalunya tornarà a limitar les trobades a un màxim de sis persones. Sàmper ha demanat un últim esforç per “sortir plegats de forma favorable de la pandèmia” i ha calculat que calen dos mesos per assolir aquesta fita, assegurant que aleshores s’haurà acabat la vacunació dels grups més vulnerables i l’estacionalitat del període d’estiu avalarà que les activitats es facin fonamentalment a l’aire lliure.
Confinament metropolità
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia demanat una excepció amb el Barcelonès per establir-hi un confinament metropolità. "No es pot repetir un confinament comarcal a la ciutat de Barcelona", ha dit alertant del risc d'aglomeracions que hi pot haver en indrets com les platges, el Born i Collserola. En declaracions a Betevé, l'alcaldessa havia demanat que el perímetre de les restriccions per als barcelonins fos tota l'àrea metropolitana. Per la consellera Vergés ha aigualit aquesta possibilitat adduint que caldria que tots els municipis de l’àrea metropolitana ho demanessin. “És lògic que Barcelona ho demani perquè és una ciutat densa, que pot tenir problemes davant confinaments molt delimitats, però no podem fer un canvi territorial que no sigui demanat per la majoria dels municipis”, ha insistit. Vergés ha admès que era una proposta que tenien damunt la taula, però ha dit que aquesta decisió es podria veure com un tracte de favor de cara a la resta del país. “Altres regions també ho demanarien o podrien veure-ho com una limitació diferent".
Un ritme "insostenible"
Els professionals sanitaris feia dies que demanaven més restriccions per frenar l'impacte de la quarta onada als hospitals, ja molt tensionats. El coordinador de covid-19 i cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, ha alertat aquest matí que amb només el 6% de la població vacunada "l'única manera de frenar la quarta onada són les restriccions". En una entrevista a l'ARA, ha constatat el que viuen els centres sanitaris: "Estem notant la pujada dels ingressos. Durant dies ha sigut progressiva, però ara la corba és ascendent, sobretot a planta". També el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, havia reconegut dimarts que el ritme d'ingressos i de casos greus era insostenible.
La resta dels indicadors epidemiològics estan esbiaixats per l'efecte del pont de Setmana Santa, que ha frenat la detecció de nous positius com ja passa els caps de setmana ordinaris: s'han trobat molts menys casos perquè molta menys gent amb símptomes va anar a l'atenció primària i això va desplomar el nombre de proves realitzades. En les últimes 24 hores, s'han diagnosticat un total 1.690 casos nous de covid, el risc de rebrot ha baixat 10 punts (223) i la Rt –velocitat de contagi– ha baixat 6 centèsimes (0,93). Tot plegat, viciat per l'infradiagnòstic. L'única dada fiable són les defuncions (+30).