Catalunya supera el miler de morts per coronavirus: 1.070
Es registren 190 defuncions en les últimes 24 hores i el total d'infectats s'eleva a 14.263
BarcelonaEl Covid-19 ja ha segat la vida de 1.070 persones a Catalunya. El departament de Salut va notificar divendres 190 defuncions noves respecte al balanç publicat dijous i, amb aquesta colpidora dada, ahir ja se superava el miler de víctimes mortals per coronavirus al país. Només a la conca d’Òdena, on es va declarar el primer gran focus comunitari del país, es registren 57 defuncions. Els malalts greus també augmenten, segons les dades oficials, i almenys 1.324 pacients estan ingressats en unitats de cures intensives per rebre assistència respiratòria.
Malgrat la falta de proves de detecció de la infecció i, per tant, l’evident infradiagnòstic de contagis arreu del territori, el Govern va confirmar divendres 1.323 positius nous, que eleven a 14.263 la xifra total de casos de coronavirus validats en un laboratori. Del total d’afectats, 2.485 són professionals sanitaris, 140 dels quals treballen a la conca d’Òdena. Precisament a l’Anoia s’hi han detectat un centenar de casos més en tan sols un dia: hi ha 508 persones contagiades, 113 més que dijous. La dada positiva és la de les altes: des de l’inici de la pandèmia s’han comptabilitzat 3.106 altes hospitalàries, 162 de les quals a Igualada.
Espanya va viure dijous la seva jornada més negra. Divendres -eren dades del dia anterior- el ministeri de Sanitat va anunciar 769 víctimes mortals. El Covid-19 deixa ja una estela macabra de 4.858 defuncions. Amb tot, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va assegurar que la corba d’infectats perd pendent. L’epidemiòleg va assenyalar que la xifra de malalts greus (4.165) també se “suavitza” i només creix un 13% respecte a dimecres, i va destacar que ja s’han registrat 9.357 recuperacions. Una tendència, va apuntar, que acosta Espanya “lentament” al “tan desitjat” pic final de la corba.
Prudència davant la corba
“Encara és aviat per valorar si la corba està frenant el seu ascens o si la progressió de contagis s’alenteix”, discrepa el cap de medicina preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla. Ara és quasi impossible obtenir la fotografia completa de l’impacte de l’epidèmia perquè el comportament del virus no és el mateix a tot arreu: com més gran és la densitat de població i la mobilitat dels portadors, a major velocitat circula. Per exemple, a Barcelona i a la conca d’Òdena es registren més casos que a Tarragona o Lleida. L’epidemiòleg també subratlla que falten “dades fiables” que permetin conèixer l’abast real del virus: “Només sabem els positius que es diagnostiquen”. Com que la majoria de la població no se sotmet a aquests tests, hi ha un clar infradiagnòstic arreu de l’Estat. La taxa de mortalitat ho evidencia: el pendent és tan pronunciat (7% a Catalunya) perquè la proporció es fa en base als casos confirmats, que no representen la totalitat dels contagis del país. “Si augmenten els diagnòstics, baixa la taxa de mortalitat”, resumeix Trilla.
Una setantena de científics, entre els quals l’infectòleg Oriol Mitjà, van publicar ahir a la revista científica The Lancet una carta per urgir el govern espanyol a extremar les mesures de contenció en les regions més afectades, com Catalunya, Madrid i La Rioja. Per frenar el col·lapse del sistema sanitari -defensen- cal autoritzar el confinament total d’aquests tres territoris.