Espanya, a un pas d'autoritzar la vacuna d'AstraZeneca per als majors de 55 anys

Catalunya fa dies que pressiona el ministeri perquè prengui una decisió que ja han adoptat molts països

La vacuna d'Oxford/AstraZeneca.
M.O.
10/03/2021
3 min

BarcelonaEspanya s'encamina a autoritzar la vacuna d'AstraZeneca per als majors de 55 anys, un petició que li traslladaven amb urgència des de feia dies diverses comunitats autònomes, entre elles Catalunya, per accelerar el procés de vacunació d'una franja d'edat encara pendent d'immunitzar davant del covid-19. Si tot va bé, el veredicte del ministeri de Sanitat arribarà aquest dijous mateix, després d'una reunió al matí de la ponència de vacunes i, a la tarda, de la comissió de Salut Pública, segons va dir dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

La Generalitat, que insistia al ministeri que la decisió no es pot ajornar més, confia que arribi la llum verda que exigia feia uns dies el Col·legi de Metges, que demanava al Govern tirar pel dret si no s'aixecava un límit d'edat que ja no existeix a la majoria de països de l'entorn, que vacunen majors de 55 anys –alguns fins i tot majors de 65– amb aquesta vacuna. Ahir, tant la Comunitat de Madrid com les Balears se sumaven a la llista de governs autonòmics que demanaven aquest canvi al govern de l'Estat.

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GCMSC), una plataforma independent formada per científics de renom, com l'epidemiòloga de la Vall d'Hebron Magda Campins i l'ex director general de Salut Pública de Catalunya Antoni Plasència, ha signat un comunicat conjunt donant “ple suport” a l’administració de la vacuna d'AstraZeneca a persones de més de 55 anys, ja que aquest canvi “permetria cobrir com a mínim la franja d’edat fins als 70 anys”. A Catalunya hi ha 400.000 persones de més de 80 anys, 633.000 d'entre 71 i 80 anys i 832.000 d'entre 61 i 70 anys, i la protecció d’aquestes persones amb la vacuna d'AstraZeneca permetria “optimitzar la immunització de la població més vulnerable”.

Un dels membres del GCMSC, l'investigador d'IrsiCaixa i de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol Julià Blanco, apunta que és "paradoxal" que s'estigui "vacunant persones joves i sanes abans que gent gran amb les dosis que arriben". "Això, ara per ara, només es pot alleugerir aixecant el veto a la vacuna d'AstraZeneca més enllà dels 55 anys", assegura Blanco, que insisteix que s’ha d’exigir al ministeri de Sanitat que faci com la resta d'estats europeus i permeti administrar aquesta vacuna a tothom, sense límit d'edat.

Darias va subratllar que la decisió que prengui l'Estat vindrà, en tot cas, dels experts, però ja va deixar entreveure que l'escenari és diferent del d'unes setmanes enrere. Va explicar que el govern de l'Estat estava a l'espera dels resultats d'uns assajos dels EUA o que hi hagués evidència científica que aconsellés vacunar amb l'AstraZeneca majors de 55 anys. La ministra va dir que un informe publicat a Escòcia la setmana passada sobre aquesta vacuna és el que hi ha sobre la taula per acabar de fer decidir el ministeri. És un informe, va apuntar, que es va publicar dimecres passat –just el mateix dia que es reunia la interterritorial–. Els experts van demanar una mica més de marge per poder mirar-lo amb calma i prendre una decisió que, previsiblement, arribarà avui.

En un article a La Vanguardia que ahir signaven des del Govern la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, reiteraven que països com França, Alemanya, Suècia, Itàlia, Grècia, Bèlgica i Andorra ja han eliminat la limitació d'edat als 55 anys per a aquesta vacuna i remarcaven que l'estudi escocès ha demostrat que té una eficàcia equiparable a la de Pfizer i que redueix en un 81% les hospitalitzacions de persones més grans de 80 anys.

stats