Pandèmia

Catalunya rebrà vacunes de Janssen per immunitzar 800.000 persones fins al juny

La fàbrica Reig Jofre de Sant Joan Despí començarà a produir-ne al juny, amb una capacitat màxima d’un milió diàries

Instal·lacions de Reig i Jofre on es farà el procés final de la vacuna de Janssem
26/03/2021
2 min

Sant Joan DespíCatalunya rebrà a partir del mes que ve i durant el segon trimestre 800.000 dosis de la vacuna de Janssen, de Johnson & Johnson, dels 5,5 milions que el mecanisme europeu de compra centralitzada destinarà al conjunt d’Espanya. Les vacunes arribaran a partir de l’abril i segons ha assegurat aquest divendres la ministra d d’Indústria i Turisme, Reyes Maroto, permetran “escalar” la campanya de vacunació per complir l’objectiu d’immunitzar el 70% de la població espanyola aquest estiu.

En una visita a la fàbrica Reig Jofre de Sant Joan Despí, que començarà a produir la vacuna Janssen al mes de juny, la ministra i el comissari europeu d’Interior, Thierry Breton, que lidera el grup de treball sobre vacunes de la Comissió Europea, han volgut assegurar que Europa tindrà immunitat de ramat aquest juliol. “L’acord que Johnson & Johnson ha fet amb aquesta companyia és totalment exemplar”, ha dit el comissari. Aquesta vacuna, la quarta que ha rebut l’autorització de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), és l’única que s’administra en una sola dosi i a més no requereix ultracongelació, com sí que necessiten les de Pfizer i Moderna.

A la planta de Sant Joan Despí, on treballen mig miler de persones, s’estan preparant contra rellotge, i han invertit en l'adaptació de la línia per fabricar la vacuna. En les seves instal·lacions es rebrà l'actiu procedent d'Holanda, la fórmula s’estabilitzarà i s’envasarà en vials, cadascun dels quals conté cinc dosis. La planta tindrà una capacitat de producció d’un milió de dosis diàries (300 milions de dosis l’any), però probablement no s’assolirà aquest màxim.

Les claus de la vacuna de Janssen
  • La primera monodosi La vacuna desenvolupada pel laboratori Johnson & Johnson és la primera aprovada per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) que requereix una sola dosi. Per això és ara la gran esperança per accelerar el ritme d'immunització.
  • No necessita ultracongelació La vacuna de Janssen es pot conservar a una temperatura d'entre 2 i 8 ºC durant 3 mesos i a -20 ºC durant dos anys. Això facilita molt la logística de la vacunació.
  • Eficàcia Segons l'EMA, la vacuna té una eficàcia del 85% per prevenir la forma greu de la malaltia, 14 dies després de rebre la vacuna. A diferència de la d'AstraZeneca, s'ha mostrat també eficaç amb les variants britànica, brasilera i sud-africana.
  • Tecnologia Conté adenovirus tipus 26, que està modificat per fer que les cèl·lules produeixin proteïna S, que actua contra el SARS-CoV-2.

"Ens calen companyies molt professionals per fer el fill and finish, la fase final de la producció, un procés que pot ser un coll d’ampolla", ha advertit el comissari. La Comissió Europea, però, confia que amb les 52 fàbriques europees que treballen en la producció i envasat de la vacuna (incloent-hi la catalana) es complirà l’objectiu del 70% d’immunització al mes de juny. “Espanya rebrà les dosis que necessita de manera que aquest estiu es pugui fer una temporada turística raonable”, ha reblat el comissari. 

Brussel·les no compta amb la vacuna russa

La Comissió no té previst comptar amb la russa Sputink V en la seva cartera de vacunes, tot i que Rússia està negociant amb fabricants a Itàlia, Alemanya, França i Espanya per produir-la a Europa. Breton ha argumentat que el procés d’adaptació industrial és llarg. “Reig va començar a parlar amb Johnson & Johnson el juny passat i ha necessitat un any per poder començar a fabricar la vacuna. Hi ha un procés de transferència tecnològica i d’adaptació industrial que és llarg. Ara tenim quatre vacunes i 52 fàbriques a Europa que les estan produint. I tindrem immunitat de ramat aquest estiu. La lluita és ara, no l’any que ve”, ha dit.

Segons els càlculs de la Comissió Europea, tindrà una capacitat de producció d’entre 2.000 i 3.000 milions de dosis anuals quan tota la capacitat industrial prevista estigui en funcionament. “Tothom ha de tenir clar que cap país per si sol pot fabricar vacunes per immunitzar la seva població: som un continent i som capaços de lluitar perquè anem junts”, ha dit Breton.

L’EMA dona llum verda a la fàbrica d’Holanda d’AstraZeneca

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha concedit aquest mateix divendres l'autorització perquè la fàbrica de Leiden (Països Baixos) pugui produir la vacuna d'AstraZeneca per a la UE. És d'aquesta fàbrica d'on provenien algunes de les dosis trobades a Itàlia aquesta setmana. Perquè una fàbrica sigui autoritzada per l'EMA, la companyia ho ha de sol·licitar al regulador i ha d'aportar la informació necessària. A més, l'EMA també ha autoritzat una fàbrica de Marburg (Alemanya) perquè fabriqui la vacuna de Pfizer/BioNTech i, a més, flexibilitza les condicions d'emmagatzematge (temperatura i temps) per fer-les més senzilles. L'EMA explica en un comunicat que aquestes dues autoritzacions permetran incrementar la producció de vacunes a Europa, informa Júlia Manresa.

 

stats