Societat04/03/2016

Catalunya es prepara per l'arribada del mosquit del Zika

S'ha creat una apli perquè els ciutadans avisis quan vegin l'arribada d'aquest nou mosquit que transmet també el dengue i el Chikungunya. Des del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals es considera que amb el mosquit tigre "vam arribar tard"

Mònica L. Ferrado
i Mònica L. Ferrado

Barcelona“No sabem si arribarà, però cal estar apunt per si de cas”. Es tracta d’un convidat indesitjable, d’un intrús inoportú que si entra serà com a polissó, enganxat a una roda o una sola de sabata. És el mosquit 'Aedes aegypti', l’espècie que transmet el virus del Zika, el dengue, el Chikungunya i altres malalties infeccioses, que igual que ho va fer en el seu moment el mosquit tigre podria arribar a casa nostra fàcilment, creuen els experts. Per frenar-li el pas tan sols arribar, els científics del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals (CREAF), han creat la plataforma Mosquito Alert, una iniciativa de ciència ciutadana que compta amb el finançament de l’Obra Social “la Caixa” i el recolzament del departament de Salut.

La nova plataforma és una actualització del projecte Atrapa el Tigre, que estava centrada tan sols en el mosquit tigre ('Aedes albopictus'). Es tracta d’una apli que tot ciutadà es pot descarregar al mòbil de forma gratuïta, amb la que es fotografia 'in fraganti' al mosquit sospitós. Durant l’any 2015, en la seva versió anterior, la apli del projecte va tenir 10.000 descarregues. Els científics van rebre 4.000 possibles mosquits tigres, amb un encert del 40%, explica Frederic Bartomeus, investigador del CREAF. Amb aquestes dades han pogut elaborar un mapa que mostra clarament l’expansió d’aquesta espècie invasora.

Cargando
No hay anuncios

Ara toca prevenir

“Amb el mosquit tigre, tot i que ha funcionat bé com a mètode de gestió, vam arribar tard; ara, amb l’'Aedes aegypti' tenim apunt una eina per què el primer ciutadà que el vegi pugui avisar”, explica Frederic Bartomeus. Aquest sistema de vigilància anticipada involucra al “ciutadà, a la recerca i la gestió”, afegeix.

Cargando
No hay anuncios

L’aplicació ja es pot descarregar de forma gratuïta en la versió per a Android i en una setmana estarà ja la versió per iPhone. Els ciutadans podran fotografiar amb el seu mòbil el mosquit sospitós. A la mateixa apli trobaran unes pautes per poder fer una primera identificació de l’insecte. Quan els científics rebin la imatge validaran. Hi ha tres trets fonamentals que cal tenir en compte. A diferència del mosquit Tigre, l’'Aedes aegypti', és té dues línies blanques al tòrax, i entre els fragments en que es divideix el seu abdoment hi ha unes petites franges també blanques. Tot i ser ambdós negres, l’aegypti té un to més marronós.

360 municipis amb mosquit tigre

Cargando
No hay anuncios

Amb les dades que han anat rebent i analitzant els científics del CREAF s’ha pogut fer un mapa de la presència del mosquit Tigre, que és present a 360 municipis espanyols. A tot l’estat espanyol, Catalunya és on més localitats amb presència del mosquit hi ha.

Aquest insecte es va detectar per primer cop a prop de Barcelona al 2004. La seva presència s’ha estès especialment per tota la costa mediterrània, on ara és força abundant. Es una de les pitjors espècies invasores del món i pot transmetre malalties com el dengue i el Chikingunya.

Cargando
No hay anuncios

Finançament pel control dels mosquits

Durant la presentació del projecte, el conseller de Salut, Toni Comín, ha anunciat que el Departament està en negociacions amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per tal de garantir un finançament estable al Servei de Control de mosquits del Baix Llobregat. "Amb el risc del Zika seria molt poc responsable per part nostra deixar aquest servei en una zona d'incertesa financera", segons Comin. En les properes setmanes s’espera poder tancar un acord de finançament.