Medi ambient

Catalunya perd el cànon propi de residus

L'Estat crea un impost homogeni per a totes les comunitats

Dos pales treballant a l'abocador de Manresa

MADRIDDesprés de més d'un mes paralitzada al Senat, la llei de residus estatal ha fet el pas definitiu per ser aprovada aquest dimecres. La normativa mediambiental estava encallada a la cambra alta espanyola perquè la creació d'una taxa o cànon estatal mínim de residus deixava sense efectes l'impost propi que Catalunya té des de fa 17 anys en aquesta matèria; una proposta a la qual la Generalitat s'oposa frontalment. Després de setmanes de negociació per incorporar una disposició transitòria que modifiqués aquest apartat de la normativa, ERC ha votat no a la llei, igual que Junts. "El PSOE ha prioritzat la seva voluntat recentralitzadora a les necessitats i els objectius mediambientals", lamenten fonts republicanes al Senat. Ho ha confirmat el senador republicà Xavier Castellana Gamisans al ple, en què ha admès que les negociacions s'han allargat fins aquest matí, ja amb el debat al ple en marxa. El PP ha estat qui ha facilitat finalment que tiri endavant. "El govern més progressista de la història aprova una llei més amb la cooperació del PP", ha retret Castellana.

Fonts coneixedores de la negociació expliquen que fins aquest dimarts al vespre encara s'estaven compartint documents (la disposició es vota aquest dimecres). En un principi, l'Estat obria la via de "compensar" les comunitats com Catalunya, amb tribut propi, ja que l'impost estatal sortirà a 40 euros la tona, per sota del que es paga ara a Catalunya (47 euros, amb la perspectiva d'encarir-lo fins als 70 euros l'any 2024), com explicaven fonts del ministeri d'Hisenda a l'ARA.

Malgrat que la gestió de l'impost recaurà en mans de les comunitats autònomes, la Generalitat sostenia que es perdia la capacitat finalista del tribut i es deixava les comunitats sense marge de maniobra per aprovar noves figures o fins i tot incrementar el cànon de residus. El que més preocupava a la Generalitat era poder mantenir la "capacitat normativa", és a dir, que l'executiu català "no només sigui una gestoria del tribut", expliquen fonts d'ERC a l'ARA.

Opció de renegociar

Finalment, el tribut el recaptarà l'Estat i transferirà els recursos a les comunitats autònomes. Es regularà a través de la llei de finançament de les comunitats (LOFCA), que inclou els tributs de les comunitats autònomes, així com els cedits totalment o parcialment per l'Estat. Precisament, el govern espanyol al·legava que s'havia de modificar la LOFCA per tal d'incorporar les demandes dels republicans. Modificar la LOFCA depenia del ministeri d'Hisenda, que sempre s'hi ha mostrat reticent i aposta, en canvi, per la compensació. "Defensarem el cànon de residus català [...]. Anirem fins on faci falta per defensar-lo. Buscarem totes les possibilitats per millorar el nivell de polítiques en aquest àmbit", ha promès Castellana. Amb tot, en un futur la Generalitat pot renegociar recuperar la recaptació de l’impost, després que aquest dimecres a la nit mateix s'aprovés una esmena de Junts en aquest sentit.

Durant aquestes últimes setmanes s'havia negociat una disposició transitòria que permetés que les comunitats autònomes que ja tenen un sistema impositiu propi sobre els residus, com Catalunya, "en mantinguin la gestió, la liquidació, la recaptació i la inspecció", mentre es negocia un conveni amb l'Estat, segons es recollia en un dels textos negociats als quals ha tingut accés l'ARA. S'havia arribat a plantejar que la normativa estatal homogeneïtzava i establia un impost mínim per a tot l'Estat, "sense prejudici que les comunitats autònomes puguin incrementar el tipus impositiu o establir altres figures impositives no previstes a la llei [estatal] d'acord amb les seves competències estatutàries". Però finalment no hi ha hagut acord en la negociació a quatre bandes, en què ha intervingut el ministeri de Transició Ecològica, així com el d'Hisenda, a més d'Unides Podem –fonts liles asseguren que han intentat fer de "pont"– per intentar arribar a un acord amb ERC. Per la seva banda, la senadora de Junts Maria Teresa Rivero també ha lamentat no haver pogut arribar a un acord per mantenir el cànon català en la negociació de les seves esmenes.

Mesures ambientals

Però aquesta no és l'única figura fiscal ambiental que recull la normativa i que entrarà en vigor l'any 2023. El text aprovat inclou un altre impost verd que gravarà els envasos plàstics no reutilitzables, una figura que ja hauria d'haver entrat en vigor aquest any i que finalment no ho farà fins al 2023. Es tracta d'un tribut de 0,45 euros el kilogram d'envasos plàstics no reutilitzables. El ministeri d'Hisenda estima que es puguin arribar a recaptar 491 milions d'euros.

A més a més, la llei estatal de residus inclourà una bateria de mesures més enllà de les impositives. Una d'aquestes mesures és l'obligació dels bars i restaurants d'oferir aigua de l'aixeta gratuïta si els clients ho demanen, una iniciativa sobre la qual fins ara Espanya estava a la cua europea. També s'afegeix l'impuls de la recollida selectiva de les ampolles i dels residus orgànics.

stats