Catalunya reobrirà les discoteques amb el certificat covid d’aquí pocs dies

Barcelona tancarà les botigues de 24 h que venguin alcohol a menors o passades les 11 de la nit

Clients amb mascareta a l'interior d'una discoteca quan van poder reobrir.

BarcelonaEl Govern ultima ja les condicions per reobrir d’aquí pocs dies les discoteques. La portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, ha confirmat a més que el certificat covid jugarà un rol essencial en l’accés a l’interior d’aquests locals. Encara que ha evitat concretar cap data, Plaja ha admès que la recuperació de l’oci nocturn no serà “imminent” i que podria donar-se “les pròximes setmanes”. Segons ha avançat RAC1, seria a partir del 8 d’octubre, però el Govern assegura que “la data no està tancada”. El que sí que s’ha anunciat és que “es farà ús del passaport covid”, que acredita haver rebut la pauta completa de vacunació o un test negatiu recent, tal com reclamava el sector. Abans d’implementar aquesta mesura, però, la proposta haurà de ser avalada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) “per temes jurídics i sanitaris”.

Les autoritats esperen que baixin encara més els ingressats de coronavirus a les unitats de cures intensives (UCI) –ara n’hi ha 170– abans de fer cap moviment i, a més, encara han d’enllestir els informes que presentaran els serveis jurídics per justificar l’ús del passaport. L’objectiu: evitar que la justícia els ho tombi. En aquest sentit, Plaja ha argumentat que cal ser “quirúrgics” amb les mesures que “puguin vulnerar o afectar les llibertats individuals”, però no ha contestat què farà el Govern si finalment el TSJC no dona el seu vistiplau a l’ús d’aquest document. “No farem futuribles, encara no estem en aquest escenari”, ha dit.

La setmana passada l’executiu va anunciar una obertura parcial de l’oci nocturn, tancat des del juliol passat: només als espais exteriors fins a les 3 de la matinada i sense ballar. Amb tot, la possibilitat de demanar el certificat covid per gestionar les restriccions de la pandèmia ja fa dues setmanes que està sobre la taula del Govern. Fa una setmana la portaveu va avançar que el certificat podria servir per als sectors que encara estan tancats o per afrontar els futurs rebrots des que el Tribunal Suprem va avalar que es pugui exigir aquest document per accedir a l’oci nocturn de Galícia.

Un dels primers a posicionar-se “absolutament a favor” de l’ús del certificat ha sigut el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que ha defensat que “la gent que ha actuat de forma responsable vacunant-se” podrà gaudir d’una “discriminació positiva”. En canvi, la patronal catalana de l’oci nocturn, Fecalon, ha acusat el Govern d’actuar “amb miopia política” i “desconeixement” del sector al deixar de nou sense una data concreta la reobertura de l’oci nocturn en interiors, a diferència d’altres comunitats autònomes.

Plaja desvincula la mesura dels botellons

Catalunya no és l’única comunitat autònoma que ha fet pública la seva intenció de convertir el justificant vacunal en un requisit d’entrada per a activitats amb risc d’interacció social elevada: el País Valencià i les Balears també ho volen aplicar. La decisió es podria accelerar, en part, a causa de l’impacte dels macrobotellons de la Mercè del cap de setmana passat, on s’han acabat produint episodis d’aldarulls i violència als carrers.

Ara bé, per a Plaja les imatges d’aquests dies i la imminent reobertura de l’oci nocturn “no són vasos comunicants”: “La intenció d’obrir l’oci nocturn existeix des de fa setmanes, no és un efecte directe de les imatges d’aquests dies”. A més, ha negat que aquesta reobertura acabi amb els botellons al carrer: “És un fenomen transversal, i hi ha gent molt jove que ho continuarà fent perquè no tenen l’edat legal per entrar a les discoteques”, ha dit. 

"Mà dura i tolerància zero"

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que tancarà les botigues de conveniència, també conegudes com a botigues de 24 hores, que venguin alcohol a menors d’edat o que obrin fora de l’horari marcat legalment. Segons ha dit el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, a Catalunya Ràdio, l’incompliment d’aquestes prohibicions ha sigut una de les causes dels macrobotellons d’aquest cap de setmana i, per evitar que es repeteixin, ha promès “mà dura i tolerància zero” amb aquestes infraccions.

Malgrat que ara ja hi ha un règim sancionador amb multes de 20.000 a 500.000 euros per als locals que venguin alcohol a partir de les 23 h i també a menors, Collboni ha dit que faran un pas més i tancaran les botigues que incompleixin la normativa. 

Des del grup municipal d'ERC han acusat Collboni d'"oportunista", perquè els republicans van proposar aquesta mateixa mesura a la comissió de presidència i el PSC hi va votar en contra. "¿O és pur cinisme per defugir responsabilitat pel desastre de gestió de la Mercè?", ha preguntat el president d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall.

Els partits podran discutir la qüestió en el ple extraordinari sobre els botellons que se celebrarà aquest dimecres a la tarda, forçat per ERC i JxCat. Tots dos grups plantejaran reprovar les manifestacions d'Ada Colau, Jaume Collboni, Albert Batlle i Jordi Martí, "amb un intent bast de centrifugació de culpes i afirmant que aquests fets eren inevitables". ERC i Junts qualifiquen la gestió de "molt deficient" i exigeixen al govern que dissenyi un model "alternatiu" d'oci nocturn. També la resta de partits de l'oposició han criticat Colau i el seu equip, i han reclamat fins i tot la dimissió de tots ells.

Segons els experts consultats per l'ARA, una part de la violència que es va produir durant la Mercè és “contextual” i s'explicaria pel sol fet que es reunís tanta gent en un sol lloc, fos de nit i hi hagués alcohol. 

Taules amb 10 persones a l'interior i estadis al 60%

El Procicat ha aprovat aquest dimarts un nou relaxament de les mesures anticovid davant la millora de les dades epidemiològiques. D'una banda, s'amplia de 6 a 10 el nombre de persones en una mateixa taula a l’interior dels locals, de manera que el màxim de comensals serà el mateix tant a l'interior com a l'exterior.

D'altra banda, l'aforament a les competicions esportives amb més de 10.000 persones de públic s'amplia del 40% al 60% en grups sectoritzats de màxim 6.000 persones, i del 30 al 40% si són espais tancats, amb grups de com a màxim 1.750 persones.

En les instal·lacions i equipaments en espais tancats, es manté l’aforament màxim del 70%, però la quantitat màxima d’assistents passa de 1.000 a 1.750 persones. A més, en aquelles instal·lacions que compleixin les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades i es garanteixin mesures de control d’aglomeracions, el màxim d’assistents passa de 3.000 a 3.500 persones amb grups sectoritzats d’un màxim de 1.750 persones i respectant el 70% d’aforament.


stats