Pandèmia

Catalunya ja ha posat dos milions de dosis

Pedro Sánchez i Alba Vergés visiten la farmacèutica Hipra d'Amer, que al juny començarà a provar la seva vacuna

2 min
Sánchez amb Vergés durant la visita a la farmacèutica Hipra

Barcelona / GironaUn dels laboratoris de tot l'Estat que té més avançada la vacuna contra el covid-19 és Hipra, una empresa amb seu a Amer (Girona). Les seves instal·lacions han rebut aquest divendres la visita del president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la ministra de Sanitat, Carolina Darias; el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, i la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, que ha destacat que a Catalunya ja s'han posat dos milions de dosis. Hipra confia poder accelerar encara més aquesta protecció i, a partir del juny, té previst iniciar els assajos clínics de la vacuna que podria començar-se a produir l'octubre d'aquest 2021, segons la companyia. La vacuna, que es conservarà a una temperatura d'entre 2 i 8 graus per poder ser distribuïda més fàcilment, serà efectiva "davant les diferents variants". Si tot funciona com està previst, durant el 2022 Hipra produirà 400 milions de dosis, i el 2023 es podria arribar als 1.200 milions de dosis. Vergés ha destacat que "serien les primeres vacunes a nivell europeu que es dissenyen i produeixen totes aquí", i ha pronosticat que si tiren endavant suposaran "un salt importantíssim" en la campanya de vacunació. El president espanyol ha destacat el compromís de la indústria catalana i ha recordat que a Espanya "entre abril i setembre arribaran uns 87 milions de dosis", de manera que es podrà garantir "la vacunació de tots els compatriotes, visquin on visquin". Sánchez ha insistit que el 70% de la població espanyola estarà vacunada al final de l'estiu.

Actualment a Espanya s'han vacunat el 21,5% dels més grans de 16 anys. A Catalunya han rebut la primera dosi 1,5 milions de persones, mentre que més de 480.000 ja tenen la segona. Les persones grans que viuen en residències són el col·lectiu més protegit (el 92,3% ja tenen les dues dosis), seguit pel personal d'atenció primària i sanitària (77,4%) i els treballadors de les residències (76,9%). Per edats, el 88,4% dels catalans més grans de 80 anys ja han rebut la primera dosi de la vacuna, així com el 33,5% de les persones que tenen entre 70 i 79 anys. D'entre les persones que tenen entre 66 i 69 anys, han rebut la primera dosi el 19%, molt per sota de les que tenen entre 60 i 65 anys, de les quals el 49,6% ja tenen la primera vacuna al cos.

Diferències polítiques al poble de Puigdemont

Tot i compartir cert optimisme per com evoluciona la vacunació, els mandataris polítics no han pogut evitar mostrar les seves diferències ideològiques, potser accentuades tenint en compte que l'escenari de la trobada era Amer, el poble natal de Carles Puigdemont, el president independentista que va liderar el pols contra l'Estat l'any 2017 i que actualment es troba a Brussel·les. Així, durant el seu torn, el president espanyol ha ressaltat que cal "unitat" per lluitar contra el covid i ha destacat que treballa "colze a colze" amb la conselleria de Salut catalana. Vergés, però, ha volgut marcar distància i ha demanat "més claredat" en l'estratègia de vacunació.

La consellera també ha traslladat a Sánchez la necessitat de "resoldre el conflicte polític" català i, segons ha explicat, el president espanyol ha reaccionat amb "molta prudència".

Amer rep Pedro Sánchez.

Una quinzena d'independentistes s'han concentrat a la carretera principal d'Amer per on havia de passar la comitiva espanyola per escridassar els mandataris.

stats