Coronavirus

Catalunya entra a la zona de màxim risc del mapa de contagis de la UE

La Unió recomana desaconsellar "intensament" els viatges a les regions en vermell fosc

Mapa de contagis de coronavirus de la Unió Europea del 15 de juliol del 2021.
3 min

Brussel·lesCatalunya ja no es pot enfosquir més en el mapa de contagis de coronavirus de la Unió Europea. Com cada dijous, el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) ha actualitzat el mapa d'Europa de contagis i, en un continent on ja predomina el verd, Catalunya és de les poques regions que està en la zona de màxim risc, és a dir, que registra més de 500 contagis per 100.000 habitants en els últims 14 dies. Els vint-i-set governs de la Unió Europea van acordar que calia desaconsellar "intensament" els viatges a les zones pintades d'aquest vermell més fosc, tant en origen com en destí.

En una Península tenyida absolutament de vermell, també Castella i Lleó i Navarra estan igual de fosques que Catalunya. Fora d'Espanya, només Groningen (Països Baixos) i Xipre són també zones de màxima alerta. Pel que fa a la resta d'Europa, la gran majoria queda pintada de verd, amb les pitjors situacions en algunes regions de Croàcia, Grècia, els Països Baixos i Dinamarca.

Amb l'entrada en vigor del Certificat Covid de la UE , els governs europeus van acordar també evitar aplicar restriccions addicionals als viatgers excepte si la situació epidemiològica ho feia estrictament necessari, però al cap i a la fi la gestió de les fronteres en cas de crisi sanitària és competència de cada estat i per això països com Alemanya i França van començar a desaconsellar viatjar a Espanya i Portugal ja fa una setmana.

Però el mapa de colors de la UE serveix justament per intentar establir criteris comuns en les restriccions i exigències de viatge als ciutadans europeus, i per això la mateixa recomanació preveu que, si bé no s'haurien d'aplicar restriccions més enllà de tests i quarantenes a les persones no vacunades que viatgin entre zones verdes, sí que es desaconsellin els viatges a regions vermelles i es desaconsellin "intensament" a les del vermell més fosc, com és ara el cas de Catalunya. "A causa del risc més elevat en les zones vermell fosc, els estats membres haurien de requerir a les persones que provinguin d'aquestes zones que facin un test o es confinin", diu la Comissió Europea, que estén també aquest consell als treballadors essencials.

L'alarmant situació d'Espanya en general i de Catalunya en particular ja està afectant les reserves turístiques de l'agost perquè, per exemple, aquest dijous mateix els Països Baixos s'han sumat a Alemanya i han desaconsellat els viatges a les Balears i les Canàries (també a Xipre). El Regne Unit també ha tret les Illes Balears de la seva llista de zones verdes on viatjar. I aquest dijous l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha avisat que l'augment dels contagis pot posar en risc la recuperació del sector turístic i també la sortida de la crisi.

La importància de vacunar-se amb la pauta completa

Les autoritats europees ja van avisar a finals de febrer que no s'hi valia a confiar-se amb l'arribada del bon temps davant les noves variants, i ara tant des de la Comissió Europea com des de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) es reitera que l'única solució és vacunar amb la pauta completa tanta població com sigui possible. De fet, algunes farmacèutiques com Pfizer ja estan estudiant fins i tot si serà necessària una tercera dosi davant al virulència de la variant delta.

Mentrestant, diversos els països europeus estan reculant en l'alleugeriment de restriccions per aturar l'escalada de contagis. Per exemple, França ha anunciat l'obligatorietat de la vacunació entre sanitaris i també l'ús del certificat de vacunació per entrar a actes culturals o restaurants. De fet, una de les preocupacions de les autoritats és convèncer el percentatge de població reticent a vacunar-se. "Cada vegada queden més vacunes pendents d'administrar", reconeixia fa una setmana la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en referència a la necessitat de vacunar les persones que va anomenar "escèptiques". Actualment, un 65,8% dels europeus han rebut una dosi, i un 47,7%, la pauta completa. No s'ha assolit encara l'objectiu que Brussel·les intentava aconseguir el 14 de juliol de vacunar el 70% de la població adulta amb una dosi, tot i que sí que s'han entregat als governs totes les vacunes necessàries per poder-hi arribar.

stats