Catalunya encara una quarta onada en plena Setmana Santa

El Govern descarta ara per ara endurir les restriccions però apel·la a la responsabilitat social arran de l'augment de mobilitat previst pel pont

Excursionistes i famílies passen el dia al Parc Natural del Montseny.

BarcelonaEl Govern torna a apel·lar a la prudència i la responsabilitat de la població per contenir el creixement de la corba del coronavirus durant el pont de Setmana Santa. “Els contagis estan pujant però som a temps de frenar el creixement i que la quarta onada no sigui gaire pronunciada”, ha afirmat aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés, que per primera vegada s'ha referit a un possible nou embat del virus i ha fet una crida a respectar “més que mai” les bombolles de convivència i les mesures vigents.

Les autoritats sanitàries han agraït l'esforç de la població, sobretot els últims mesos en què s'han desplegat restriccions a drets fonamentals com la mobilitat, però han alertat que hi torna a haver "dies crítics" a l'horitzó pel comportament a l'alça de la corba, combinat amb el domini de la variant britànica i el possible efecte que hi pot tenir la Setmana Santa. La incògnita ja la plantejava ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon: “Estem encarant una situació d’ascens clara i ara hem de veure si arribarem a un plateau o continuem pujant”.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha subratllat que el Govern torna a necessitar la complicitat de la població per aturar el creixement de la corba de contagis i modular la magnitud d'una quarta onada que, de moment, és molt inferior als inicis de les anteriors, però que arribaria en un moment molt delicat, enmig d'una campanya de vacunació. “Estem demanant que aquests dies de descans s’extremi la prudència perquè la nostra actitud serà determinant per la forma que adoptarà la corba en les pròximes setmanes”, ha comentat Ramentol.

De moment, tots els indicadors epidemiològics pugen i Catalunya registra al voltant de 1.330 contagis de coronavirus a la setmana de mitjana –225 positius cada 100.000 habitants els últims 14 dies–. La taxa de contagis o Rt, que calcula la velocitat de propagació del virus, ja se situa en l'1,19 i, per tant, es confirma que la pandèmia ha entrat en fase d’expansió: cada cent positius s'infecten 119 persones més. La taxa de positivitat, tot i que no està disparada, frega el 5,7%, i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana tenir-la per sota del 5%, i els hospitals continuen molt plens, fins i tot amb augments.

Ara mateix hi ha 1.498 ingressats i 411 pacients en unitats de cures intensives (UCI). Precisament l'augment a les àrees de crítics va portar el Govern a endurir les restriccions en les onades anteriors, però Ramentol ha assegurat que el sistema sanitari “s’ha anat preparant” per assumir cada cop més pacients dels nous embats sense mesures d’intervenció social o de salut pública. "No descartem que puguem fer front al creixement epidèmic sense tocar les mesures vigents i, si ho aconseguim, serà un èxit perquè sabem el mal que suposen les restriccions", ha afegit.

Confinament comarcal

De fet, Salut defensa que encara hi ha "una finestra d’oportunitat" per frenar un avenç explosiu de casos si la població extrema les precaucions i fa encara més esforços, i ha negat que el Govern tingui en ment desplegar noves mesures passada Setmana Santa. "En cap moment hem dit que tancarem la població a casa, restringirem més la mobilitat o augmentarem les limitacions. Aquest matís és molt important perquè una apel·lació a la prudència no es pot entendre com una profecia”, ha insistit Ramentol.

L'aclariment del responsable de Salut arriba després que el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, hagués afirmat a títol personal que no seria descartable que el Govern tornés a limitar els desplaçaments a la comarca de residència el 10 d’abril, quan caduquen les restriccions vigents. “Si els indicadors empitjoren, la lògica ens diu que hauríem de fer un pas enrere en les mesures”, ha afirmat, admetent que la qüestió encara no s’havia consensuat ni debatut al Procicat. “Quan Salut presenti el seu informe sobre l’evolució dels indicadors ho debatrem”, ha explicat. En canvi, Sàmper sí que veu important "suavitzar" el toc de queda, que fa mesos que limita la mobilitat entre les 22 i les 6 hores, perquè és una mesura molt restrictiva. "Tant de bo aviat tinguem uns indicadors tan bons que ens permetin eliminar-lo", ha admès.

Més de 330.000 desplaçaments

Tot l'esforç del Govern, ara per ara, s'adreça a enviar un missatge de cautela a la població de cara al pont de Setmana Santa. El departament d'Interior preveu que entre dijous i divendres surtin de l’àrea metropolitana de Barcelona uns 331.000 vehicles, com a màxim uns 377.000, entre les 14 i les 21 h, dijous, i entre les 10 i les 16 h, divendres. Davant aquest èxode de cap de setmana llarg, amb destinacions “típicament” de Setmana Santa –el Berguedà, la Cerdanya, el Ripollès, la Costa Brava i la Costa Daurada–, Sàmper ha subratllat que els desplaçaments no són perillosos si es fan amb la mateixa bombolla.

En aquest sentit, el conseller ha posat en valor que la primera fase de l'operació sortida de Setmana Santa no va ser "massiva" i que, fins i tot, la xifra de sortides i entrades a l’àrea metropolitana de Barcelona es va situar per sota dels mínims previstos. Quan es preveu que hi hagi més cotxes circulant a Catalunya serà en l'operació retorn, ja que als vehicles de la segona fase se'ls sumaran alguns que van sortir el cap de setmana passat, en la primera fase de Setmana Santa. Trànsit espera que entrin a Barcelona i rodalies uns 514.800 vehicles, com a màxim 585.000, de les 12 a les 22 h, aprofitant al màxim les hores prèvies al toc de queda.

Interior ha informat que es faran 1.070 controls a les carreteres de màxima mobilitat i a les vies secundàries amb 1.428 efectius dels Mossos d’Esquadra, i que es mantindran els controls als parcs naturals per evitar-hi aglomeracions. El Govern ha constatat un augment dels desplaçaments d’un sol dia. Les estacions d'esquí del Pirineus, així com les de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (Molina, Vallter 2000, Vall de Núria, Espot, Port Ainé i Boí Taüll) tenen bones perspectives per Setmana Santa: esperen un augment en el nombre de clients durant aquests dies, com ja va passar a la primera fase de Setmana Santa, després d'una campanya complicada per les restriccions de mobilitat.

El ministeri i les comunitats pacten revisar la llei sobre les mascaretes

El ministeri de Sanitat i les comunitats treballaran aquesta setmana "de manera tècnica" per revisar la llei que endureix l'ús de les mascaretes i per intentar "contextualitzar-la" o "matisar-la". Segons ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, es farà una anàlisi "tècnica" per buscar "el marge legal" que hi ha i poder aplicar la llei de manera "harmonitzada".

La nova normativa, publicada ahir al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), fa obligatori l'ús de la mascareta a tots els espais públics, fins i tot si es pot mantenir la distància de seguretat. Això ha generat controvèrsia i algunes comunitats, com el País Valencià, les Illes Balears i les Canàries, han demanat revisar-la perquè inclou l'ús de la mascareta en platges i piscines. Darias s'obre a buscar "pautes" per adaptar la llei a la situació actual, atès que la normativa es va tramitar el juny passat en el decret de nova normalitat.

La consellera de Salut, Alba Vergés, veu "inaudit" aquest debat que té com a origen un decret del juny del 2020 i ha demanat no "confondre" la ciutadania. Catalunya dona per fet que la nova norma no hauria d'implicar cap canvi per a Catalunya, perquè l'ús de la mascareta és obligatori en espais oberts, sempre que no sigui "incompatible" amb l'activitat que es vol dur a terme. Com a exemple, ha parlat de banyar-se a la platja.

stats