SANITAT
Societat10/05/2012

Catalunya desafia l'Estat i atendrà els sensepapers

Catalunya garantirà l'atenció sanitària als sensepapers, malgrat el decret espanyol que ho prohibeix. El conseller Boi Ruiz diu que es fa per una qüestió de "solidaritat" però també de "salut pública".

L. Bonilla
i L. Bonilla

BARCELONA.Tot i que el decret llei del govern espanyol preveu deixar sense atenció sanitària els immigrants sense papers a partir de l'1 de setembre, el Govern ha anunciat que l'incomplirà i continuarà atenent aquestes persones perquè considera que és una qüestió de "solidaritat", però també de "salut pública" per evitar que reapareguin malalties que ja estan eradicades.

En una intervenció al Parlament, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va confirmar ahir que els immigrants irregulars i els majors de 26 anys que no hagin cotitzat continuaran sent atesos en les mateixes condicions que fins ara. Catalunya endarrerirà l'aplicació de les retallades en sanitat i segueix així el camí obert per Navarra, el País Basc i Andalusia de no acatar la tisorada de Rajoy. El reial decret sobre salut del govern espanyol per reduir 7.000 milions d'euros estableix, entre altres mesures, que els immigrants sense papers no podran obtenir la targeta sanitària i només els garanteix l'atenció d'urgències, el part i l'atenció als menors. Els metges també s'han rebel·lat contra el decret del govern espanyol i alerten que poden revifar malalties infeccioses com la tuberculosi.

Cargando
No hay anuncios

Tant el president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, com metges d'atenció primària i d'hospitals públics ja van explicar a l'ARA que incompliran el decret i continuaran atenent immigrants sense papers sense demanar-los si tenen targeta sanitària o no. De fet, el conseller va proposar ahir que una manera de continuar atenent els immigrants irregulars pot ser crear una targeta sanitària especial que els garanteixi la sanitat a l'Estat però "que no permeti obtenir la targeta europea".

Marge per a la negociació

Cargando
No hay anuncios

En resposta a una interpel·lació parlamentària, Boi Ruiz va explicar que la manera com s'ha volgut regular el turisme sanitari no ha estat la correcta. Aquesta i altres discrepàncies ja les ha traslladat a la ministra de Sanitat, Ana Mato. El conseller ha demanat que el reial decret es tramiti com a projecte llei perquè s'hi incloguin algunes esmenes, com ara posar un topall al copagament del transport sanitari per no perjudicar els malalts crònics que més l'utilitzen. Segons el conseller, encara hi ha espai per a la negociació, i per això no s'ha portat als tribunals: "No hem impugnat el decret perquè si la ministra està disposada a atendre les nostres sol·licituds i ens donem per satisfets, això no tindria sentit".

El conseller de Salut també va lamentar la vulneració de competències d'un decret que va qualificar de "vexatori" perquè culpa les comunitats autònomes del dèficit de l'Estat. Va defensar els esforços que ja ha fet Catalunya per retallar i va destacar que ja no es poden fer més ajustaments en l'àmbit de la sanitat "sense posar en perill el model". Ara cal buscar ingressos, va dir.