Qualitat de vida

Catalunya, a la cua en qualitat de vida a Espanya

Navarra, La Rioja i Aragó encapçalen, un any més, el rànquing de l'INE

ARA
i ARA

BarcelonaCatalunya és la setena comunitat autònoma per la cua pel que fa al nivell de qualitat de vida; un indicador que té en compte des de la feina, la salut i els béns materials fins a l'educació i les relacions socials. Segons l'última edició de l'Indicador Multidimensional de la Qualitat de Vida, que ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE) amb dades que fan referència al 2023, el Principat té una puntuació de 101,14, una xifra quatre dècimes per sota de la mitjana estatal i lluny dels territoris que, un cop més, encapçalen el llistat: Navarra, La Rioja i Aragó.

Rànquing de la qualitat de vida 2023
Cargando
No hay anuncios

A escala estatal, l'estudi constata que la qualitat de vida a Espanya va créixer lleugerament l'any passat: va passar dels 101,4 punts del 2022 als 101,54 del 2023. Els factors que van propiciar aquest creixement, afegeix l'INE, són el treball, l'educació, l'entorn i medi ambient i "l'experiència general de la vida". En canvi, la puntuació va decaure en els àmbits de la salut, l'oci i les relacions socials, la seguretat física i personal i les condicions materials de vida.

Amb aquest indicador, encara en construcció i en fase experimental, l'INE assegura que pretén sintetitzar tota la informació dels indicadors de qualitat de vida al seu abast per oferir-ne una visió panoràmica.

Cargando
No hay anuncios

Seguretat, els pitjors resultats

L'àmbit de la seguretat suposa els pitjors resultats per a Catalunya en comparació a la mitjana estatal. Amb 96,65 punts, manté un descens continu des del 2017 que només va remetre lleugerament el 2020, coincidint amb el confinament per la pandèmia de la covid. Els valors de seguretat de mitjana estatal (100,24) també han empitjorat lleugerament els últims anys, si bé sempre mantenint-se uns quants punts per sobre del llindar català.

Cargando
No hay anuncios

Un altre àmbit en què Catalunya assoleix uns resultats molt per sota de la mitjana estatal és el de l'oci i les relacions socials: mentre que la puntuació catalana se situa en els 94,33 punts, la mitjana d'Espanya és de 96,78.

Caiguda en governança i drets bàsics

Un altre àmbit en què Catalunya se situa per sota de la mitjana és el de governança i drets bàsics. En aquest cas, destaca una caiguda d'uns cinc punts entre el 2021 i el 2022, que es va confirmar el 2023 mantenint els mateixos valors que l'any anterior. Una caiguda que va arribar després d'anys d'estabilitat i en sintonia amb el que va passar de mitjana a Espanya, si bé en l'àmbit estatal no ha estat tan acusada perquè ja partia de valors més baixos.

Cargando
No hay anuncios

Salut i educació, en la mitjana

En canvi, els valors en educació i salut que obté Catalunya en aquest indicador de l'INE són pràcticament idèntics a la mitjana estatal. Pel que fa a l'ensenyança, la mitjana catalana és de 108,59, només unes dècimes per sota de l'estatal (109,42).

Cargando
No hay anuncios

De manera molt similar, però a la inversa, la valoració en l'àmbit de la salut a Catalunya supera per unes dècimes la mitjana estatal. En aquest cas, el 102,35 català queda just per sobre del 101,68 estatal.

Gairebé tres punts per sobre en treball

En canvi, en l'àmbit del treball la mitjana a Catalunya se situa gairebé quatre punts per sobre de la mitjana estatal. Amb una puntuació de 104,52, els resultats a Catalunya mantenen un ascens constant des del 2013. Han seguit la mateixa tònica els valors de la mitjana espanyola, també des de fa una dècada, si bé sempre uns punts per sota de la mitjana catalana.

Cargando
No hay anuncios

També han evolucionat en paral·lel els indicadors català i estatal sobre experiència general de vida. En aquest cas, però, el marge de diferència és molt inferior, de poc més d'un punt. De tota manera, només en l'últim any ha remuntat mig punt a Catalunya.