Prostitució

Catalunya, el territori amb més prostitutes d'Espanya

Almenys 114.576 dones exerceixen la prostitució a l'Estat i el govern espanyol vol una llei que castigui els clients

2 min
Prostitució, l’etern debat 
que ningú s’atreveix a encarar

BarcelonaAlmenys 114.576 dones exerceixen la prostitució a Espanya i, d'aquestes, prop d'un terç viuen a Catalunya. El ministeri d'Igualtat ha presentat aquest dimarts el primer informe sobre tràfic, explotació sexual i prostitució de dones a Espanya i ha constatat, mitjançant l'anàlisi dels anuncis publicitats a internet, que el Principat és el territori amb el nombre absolut més elevat de dones en aquesta situació: n'hi ha 34.759. La segueixen de lluny Madrid (20.549) i el País Valencià (16.314). Ara bé, en termes relatius, la comunitat amb la taxa més elevada de prostitució són les Balears (amb 121 prostitutes per cada 100.000 dones majors d'edat), seguida de Catalunya (103), el País Valencià (73) i Cantàbria (72).

La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha explicat en roda de premsa que el macroestudi –que ha qualificat de pioner a Espanya i Europa– ha analitzat més de 645.000 anuncis a internet de dones que publiciten els seus serveis. Aquesta via permetria, segons organismes internacionals, detectar almenys el 75% de la prostitució real. Així, i si bé aquesta xifra és superior, l'estudi conclou que almenys el 0,56% de les dones més grans de 18 anys viuen en contextos de prostitució. Aquest percentatge equival a 114.500 dones, i l'informe constata que la gran majoria (92.496) serien víctimes del tràfic de persones. De fet, 9.000 tenen un risc molt alt de ser-ho.

Per avaluar el risc i el risc alt de tràfic s'han tingut en compte elements com la novetat, la disponibilitat, el tret de personalitat, les fotos que s'inclouen en els anuncis i els "serveis que es publiciten", ha precisat Redondo. L'informe revela que un terç de les dones prostitutes tenen entre 25 i 36 anys i el 28% tenen entre 18 i 24 anys. L'altre terç dels anuncis no expliciten l'edat. En bona part dels casos tampoc s'informa de la nacionalitat, si bé la meitat dels anuncis són de dones d'origen llatinoamericà i el 16%, europees. D'aquestes, el 13% són espanyoles.

A més d'aquestes dades, al macroestudi posa de manifest la concentració de dones en situació de prostitució publicitades sota un mateix número de telèfon: se n'han detectat 363, una "xifra esgarrifosa", en paraules de la ministra, i altres números estan associats a fins a cent dones. "Darrere de les dades hi ha dones en situacions d'enorme vulnerabilitat, amb una situació de pèrdua i vulneració dels seus drets humans i els seus drets fonamentals i, en aquest sentit, estem obligats a continuar treballant per erradicar d'una vegada per totes les situacions d'abús", ha subratllat Redondo.

"El PSOE és abolicionista"

Redondo ha expressat que espera que la publicació d'aquest informe "pioner que per primera vegada posa xifres" a la dimensió del problema obri un debat social i també polític. En aquest sentit, la ministra ha recordat que la proposició de llei del PSOE per castigar tota mena de proxenetisme va ser rebutjada pel Congrés, si bé ha insistit que el seu objectiu és acabar la legislatura amb "una llei abolicionista similar a la francesa".

Aquesta normativa, que fa prop de vuit anys que està en vigor al país veí, penalitza el client (i no les dones) amb multes de 1.500 euros; uns 3.750 en cas de reincidència. "El PSOE és un partit abolicionista" que concep "l'abolició com un objectiu per posar fi a una desigualtat salvatge i brutal que no és sostenible en una democràcia avançada com l'espanyola", ha advertit la ministra.

stats