Set de cada deu abusos sexuals a menors no arriba a judici

Només el 15% de les escoles on l’infant denuncia agressions ho comunica a les autoritats

Els nens són majoritàriament abusats per coneguts amb autoritat, com professors o monitors; mentre les nenes són agredides per persones de l'entorn familiar
Selena Soro
20/09/2017
3 min

BarcelonaEl febrer de l’any passat, Joaquin Benítez, exprofessor d’educació física al col·legi dels Maristes de Sants-les Corts de Barcelona, va confessar haver abusat de diversos infants durant els 30 anys que va treballar al centre. Malgrat això, Benítez haurà de respondre només per les quatre últimes víctimes. La majoria de les prop de 20 denúncies que es van presentar contra ell van ser arxivades perquè els casos havien prescrit. Tot i haver-hi una confessió de per mig, aquesta situació no és en absolut excepcional.

Segons recull l’informe 'Ojos que no quieren ver', fet públic avui per Save The Children, set de cada deu abusos sexuals a menors a Catalunya no arriba mai a judici. Arreu de l’Estat, només el 15% de les escoles on l’infant denuncia agressions ho comunica a les autoritats. La problemàtica, però, assenyalen des de l’organització, va més enllà de la prescripció dels casos o de la seva ocultació.

“El 73% dels casos se sobreseeixen i acaben sense judici ni sentència per culpa de processos poc amigables amb els infants”, indica a l’ARA la directora de Save The Children Catalunya, Guiomar Todó. Des de l’entitat denuncien que els tràmits llargs i dolorosos són un impediment perquè els abusos sexuals s’acabin jutjant als tribunals. A més, els que sí ho fan, argumenten, acaben suposant un trauma afegit a les víctimes de l’abús.

“Una vegada denunciada l’agressió, mentre dura el procés judicial, el menor es veu obligat a relatar els fets patits fins a quatre ocasions de mitjana”, indica Todó.

D’aquesta manera, lamenta, l’infant es veu forçat a reviure una vegada i una altra l’abús sexual i les seqüeles que deixa:por generalitzada, culpa i vergonya, hostilitat i agressivitat, baixa autoestima, depressió, rebuig del propi cos o trastorn d’estrès post traumàtic. Per tot això, des de l’entitat proposen diversos canvis en el procés als tribunals.

No declarar davant l’abusador

Un dels més importants és que la declaració del menor es faci el més aviat possible per psicòlegs forenses que “facin les preguntes adequades i validin la veracitat del relat”, i que aquest relat sigui gravat el “més aviat possible com a prova preconstituïda” davant del jutge, de manera que la primera declaració serveixi durant tot el procés. Del contrari, tal com passa actualment en un 86% dels casos, els nens i nenes acaben declarant davant de l’abusador.

“Durant el procés, quan el nen ha de declarar tantes vegades i davant de gent tant diferent acaba modificant el relat segons la reacció que percep dels adults, provocant incongruències en el relat. Al jutge no li queda més remei que confrontar la paraula de l’infant davant la de l’acusat i moltes vegades el cas se sobreseeix”, lamenta Todó, que recalca la necessitat que els nens tinguin un entorn segur, amigable i el més breu possible.

Actualment, a l’Estat la mitjana des de l’inici del procés legal fins al seu acabament és de tres anys. En un un 38% dels casos estudiats per Save The Children, a més, es fa servir com atenuant de la condemna la “dilació indeguda”. És a dir, el propi tribunal reconeix que hi ha hagut retards que podrien haver-se evitat i rebaixa la condemna a l’acusat per haver patit aquesta espera innecessària.

L’any 2016 es van denunciar a Catalunya 713 abusos i 254 agressions sexuals a menors d’edat. Segons revela l’informe de Save The Children, els nens són majoritàriament abusats entre els 11 o 12 anys i el seu agressor és un conegut amb autoritat: un entrenador, un professor, un monitor, etc. Les nenes, en canvi, són abusades majoritàriament entre els 7 i 9 anys per un agressor de l’entorn familiar. Segons Save The Children, les persones abusadores s’apropen especialment als nens i nenes més vulnerables: passius, sense afecte, en famílies disfuncionals on no hi ha la figura d’un adult protector o en casos de discapacitat intel·lectual. Alguns dels elements comuns en els abusos a menors és la imposició del silenci així com el costum que els abusos es repeteixin diverses vegades i s’estenguin en el temps.

Tot i que no hi ha dades acurades sobre els abusos sexuals a Catalunya, les estimacions indiquen que un de cada cinc nens pateixen algun abús, tot i que les xifres oficials limiten els casos a una incidència del 2%. Catalunya ha viscut els darrers anys casos sonats d’abusos sexuals a menors. Abans que el professor d’educació física dels Maristes, Joaquim Benítez, també va omplir pàgines de diaris David D.C., el pederasta de Castelldans, acusat d’abusar sexualment durant 15 anys d’almenys 5 menors que tenia a casa seva en acollida.e

stats