La meitat dels catalans afirma que el nombre d'immigrants que hi ha al país és "excessiu"
L'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió revela que el 25% dels catalans formula opinions clarament "intolerants". Un 40% de la població considera que només s'haurien de regularitzar els estrangers que tinguin feina
BarcelonaLa immigració és el tercer problema que té Catalunya. Només l'atur i la precarietat laboral i el funcionament de l'economia figuren per davant de les preocupacions dels catalans, segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), fet públic avui. L'informe apunta que la meitat dels ciutadans (un 49,3%) considera que el nombre d'immigrants és "excessiu", mentre que un 36,2% pensa que és "elevat". L'enquesta, feta en format presencial a 1.600 persones i completada coincidint amb els incidents de Salt, només inclou l'opinió de la població autòctona. Un 40% dels catalans creu que només s'haurien de regularitzar els estrangers que tinguin feina actualment, sigui quin sigui el temps que porten a Espanya, mentre que un 47% estaria d'acord a expulsar els nouvinguts que faci molt temps que són a l'atur.
Una de les conclusions que s'extreuen de l'enquesta és que un 25% dels ciutadans tenen opinions que podrien ser qualificades de racistes o xenòfobes, tal com ho ha definit Jordi Argelaguet, director del CEO. "Que a Catalunya hi hagi segons quins plantejaments, que no són marginals, no és per estar tranquil", ha reflexionat Argelaguet. La majoria de la població entén que el marc legal en matèria d'immigració no és l'idoni. Gairebé la meitat dels catalans (47,3%) pensen que les lleis que regulen l'entrada i permanència d'immigrants a l'Estat són "massa tolerants" i un 30,4% les qualifica de "més aviat tolerants". En termes generals, quatre de cada deu catalans defineix la immigració com un fenomen "negatiu o molt negatiu". Un 73% detalla que els estrangers reben massa protecció de l'Estat.
De l'estudi s'extreu la conclusió que la crisi econòmica ha consolidat la percepció de l'immigrant com un adversari. "Es manifesta un rebuig a la immigració en el marc d'un estat del benestar en context de crisi", ha explicat el director del CEO. Set de cada deu ciutadans pensen que els estrangers reben de l'Estat molt més que del que aporten. Aquestes opinions dures es manifesten en àmbits com la sanitat i l'educació. Més de la meitat dels ciutadans (56,3%) opina que els immigrants abusen de l'atenció sanitària i un 61,8% pensa que els catalans haurien de tenir preferència a l'hora d'escollir escola. Un 36% seria reticent a portar els seus fills a una escola on hi haguessin molts alumnes estrangers. Tres de cada quatre persones enquestades consideren que la presència d'immigrants és negativa si es manté la crisi econòmica.
Malgrat que un gruix important de la població té posicions dures respecte a la immigració, l'enquesta del CEO subratlla que un 40,5% dels catalans pensa que un partit polític d'ideologia racista tindria poca acceptació i un 27,1% creu que no disposaria de cap acceptació.