La castració química: tractament efectiu?
El 'segon violador de l'Eixample' és el primer pres de l'Estat a sotmetre's al programa per inhibir el desig sexual
BarcelonaEl conegut com a segon violador de l'Eixample ja no té cap compte pendent amb la justícia i és un home absolutament lliure. Alejandro Martínez Singul surt avui de la presó, després d'haver complert íntegrament l'última condemna -de tres anys i nou mesos- i amb dubtes sobre la seva rehabilitació.
És el primer violador reincident que se sotmet a un tractament d'inhibició hormonal reversible -comunament anomenat castració química i pioner a l'Estat-, i els experts no poden preveure com reaccionarà en contacte amb la societat. "No és pròpiament un malalt, sap el que es fa i té consciència del risc del mal. Està en la línia entre la malaltia psíquica i un delinqüent", assegura l'andròleg Eduard Ruiz, director del servei d'andrologia de la Fundació Puigvert. Ruiz va participar en la comissió multidisciplinar, integrada per experts de molts àmbits i impulsada per la conselleria de Justícia l'any 2007, que va analitzar per primer cop la castració química com a possibilitat per tractar els violadors reincidents.
Què és la castració química?
És una medicació que disminueix els nivells de testosterona
Es coneix com a castració química , però els experts l'anomenen inhibició hormonal reversible . És un tractament farmacològic que bloqueja els nivells de testosterona -l'hormona masculina que es produeix principalment als testicles-. "En un home amb menys testosterona, els desitjos i les fantasies sexuals són molt més baixes i disminueix l'agressivitat a nivell general", explica Ruiz, que recorda que Singul s'hi ha sotmès de manera voluntària.
"Una de les conclusions de la comissió va ser que en cap cas aquesta mesura podia suposar, com en altres països, una eina per accedir a una reducció de la pena", destaca. Aquest tractament és un complement al programa d'intervenció per a agressors sexuals (SAC) que du a terme la direcció general de Serveis Penitenciaris per a la rehabilitació d'aquest tipus de delinqüents.
Quins efectes provoca en el pacient?
Pot tenir efectes secundaris però no són greus
Singul va començar a prendre la medicació fa un parell de mesos, per poder comprovar el descens dels nivells de testosterona amb anàlisis. L'andròleg explica que aquest medicament s'utilitza en malalts de càncer de pròstata, per controlar la malaltia, i s'ha detectat una tendència a l'osteoporosi i pèrdua de massa corporal. "Fins i tot pot provocar canvis d'humor i dóna malestar identificable", explica Ruiz.
"Sabem els efectes que produeix -descens de la testosterona-, però en persones amb un comportament normal", explica, i afegeix que el risc que reincideixi no es pot "quantificar".
Què passa amb el tractament fora de la presó?
No té un efecte permanent si no es continua medicant
Singul es podria medicar de per vida, sempre de manera voluntària. De fet, la medicació no té un efecte permanent i s'ha de continuar administrant. De moment, Singul s'ha compromès a seguir amb el tractament i, per tant, haurà de sotmetre's a controls rutinaris. Des de la direcció de Serveis Penitenciaris de la conselleria de Justícia només es confirmava ahir que es farà "un seguiment terapèutic".
"Se l'haurà de controlar freqüentment per veure que es mantenen els nivells de testosterona, ell n'és conscient", diu Ruiz i destaca que el tractament es pot realitzar durant tota la vida sense cap risc greu per a la salut. Cal, a més, que estableixi una forma de vida "normalitzada", ja que l'exclusió social i l'aïllament no ajuden a la rehabilitació.
Quin seguiment policial es farà ara a Singul?
Espadaler diu que se'l vigilarà de manera "no invasiva"
La fiscalia va ordenar ahir als Mossos d'Esquadra un seguiment policial del segon violador de l'Eixample . Fonts del ministeri públic van explicar a l'ARA que ja feia dies que estudiaven el cas i estaven esperant l'expedient de Singul. Van destacar, a més, que el seguiment haurà de ser discret i poc invasiu, ja que no pot vulnerar la seva intimitat.
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va confirmar ahir a la tarda la vigilància i va explicar que es farà de manera "no invasiva" -com la que els Mossos ja li van fer a partir del maig del 2007, quan va sortir en llibertat després de complir la seva primera condemna (65 anys, dels quals en va complir 16) tot i que va tornar a delinquir- i es farà a partir del "minut zero" de la sortida de presó. Espadaler va considerar "coherent" la decisió de la fiscalia, però no va especificar de quina manera es farà la vigilància. Segons fonts policials, el procediment a seguir en aquests casos consisteix, primer, en un seguiment inicial per identificar les seves noves rutines i en un control posterior a càrrec de la comissaria de la població on resideixi. Espadaler va explicar que la tasca dels Mossos se centrarà en el territori català i, per tant, si Singul decideix abandonar Catalunya haurà de ser un altre cos policial qui se n'encarregui.