Societat03/10/2013

Una vintena de terratrèmols més a les Terres de l'Ebre augmenten la preocupació sobre la planta de gas

Els més importants han estat de 4,1 i 3,9 graus, i la població els ha pogut notar, fins i tot al Barcelonès. L'estat del projecte Castor davant la costa del golf de València, observat amb lupa

Ara
i Ara

BarcelonaUn total de 23 terratrèmols han tornat a sacsejar aquesta matinada la costa de Castelló i han fet augmentar encara més la preocupació sobre la planta de gas submarí. Hi ha hagut quatre sismes que han superat els 2,9 graus, segons informa Protecció Civil. El més fort ha estat de 4,1 graus a la 1.29 h de la matinada. A la 1.06 h n'hi havia hagut un altre de 3,9 graus. A les 5.13 h n'hi ha hagut un de 3,3, i cap a les 6, un altre de 2,9. A les 7.06 encara n'hi ha hagut un altre, de magnitud per determinar. Els de 4,1 i 3,9 graus a l'escala de Richter s'han pogut notar.

En total, Protecció Civil ha rebut 129 trucades de ciutadans al telèfon 112: 69 fetes des del Tarragonès, 28 des del Montsià i 13 des del Baix Ebre. També s'han rebut trucades des del Baix Camp, el Garraf, l'Alt Camp, l'Alt Penedès i, fins i tot, del Baix Llobregat i el Barcelonès. Alguns lectors de l'ARA de la costa de Tarragona i del Baix Camp s'han posat en contacte amb el diari via Facebook per explicar que havien notat les tremolors. També ho han fet veïns de Tortosa, Ulldecona, Mas de Barberans, Vilanova i la Geltrú o Sitges a TV3 i Catalunya Ràdio.

Cargando
No hay anuncios

La preocupació augmenta entre el territori mentre les administracions observen amb lupa el projecte Castor i el magatzem de gas submarí davant la costa del golf de València, després de l'alarma generada amb els més de quatre-cents terratrèmols dels últims dies. Encara no hi ha causes oficials de la crisi sísmica.

Per què passen de matinada?

Cargando
No hay anuncios

En declaracions a Catalunya Ràdio, Xavier Goula, cap de l'Àrea de Sismologia de l'Institut Geològic de Catalunya, ha explicat que la majoria dels 23 sismes d'aquesta matinada han estat de baixa intensitat, i que el més preocupant és el de 4,1 graus. Fa dos dies n'hi va haver un de 4,2, el més important fins ara. L'epicentre sempre és el mateix, a l'interior del mar, a poques milles de la costa de Vinaròs. Goula diu que la relació dels terratrèmols amb el projecte Castor "és pràcticament acceptada per tothom". El que no queda clar és per què es continuen produint els moviments sísmics, si teòricament l'empresa va aturar l'activitat el dia 16 de setembre. Tampoc s'expliquen per què els sismes passen de matinada i no a cap altra hora del dia. [12 preguntes claus sobre els terratrèmols d'Alcanar]. Aquest és el mapa de risc sísmic de Catalunya. I aquí hi ha un recull de consells a seguir en cas de terratrèmol.

Es descarten terratrèmols de gran magnitud

Cargando
No hay anuncios

Protecció Civil està fent un seguiment "constant" de l'activitat sísmica, però deixa clar que la intensitat registrada fins ara no posa en perill edificis ni infraestructures. "Analitzada la situació", Protecció Civil ha decidit no activar el pla especial d'emergències sísmiques, ha informat la Generalitat en un tuit. Dimarts també va assegurar que es descarta "un sisme de gran magnitud". El conseller de Territori, Santi Vila, ha advertit, però, aquest dijous que un terratrèmol de 4,5 pot produir esquerdes a les cases. Vila ha assegurat que la crisi sísmica a l'Ebre "no és per riure, és greu".

Observant amb lupa la planta de gas

Cargando
No hay anuncios

El ministre d'Indústria ha vinculat aquest dijous els sismes amb el projecte Castor. José Manuel Soria ha dit des de Madrid que "sembla" que hi ha una "relació directa" entre la injecció de gas i els "microsismes" a la zona. La vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría, va abordar ahir la situació amb el ministre d'Indústria.

Un grup de tècnics del ministeri d'Indústria es van desplaçar ahir a Vinaròs per examinar l'estat del projecte Castor. Segons l'empresa responsable, Escal UGS, l'objectiu era determinar si els sismes dels últims dies estan relacionats amb les injeccions de gas de principis de setembre. En canvi, fonts ministerials van afirmar que la missió dels tècnics era "verificar que s'està complint la resolució d'Indústria", emesa el 26 de setembre, que obligava Escal UGS a aturar l'activitat després del sisme de dos dies abans, que va superar els 3 graus en l'escala de Richter.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, dimarts, el delegat de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, insinuava que els sismes dels dies 29 i 30 de setembre i 1 d'octubre es devien al fet que la planta podia estar extraient gas. Aquesta insinuació va molestar molt Escal UGS, que assegura que no s'han saltat mai cap ordre d'Indústria, i ahir fins i tot es van plantejar denunciar Pallarès legalment, però ho van descartar. Els resultats de la visita d'ahir dels tècnics i dels estudis sismològics encarregats a l'Institut Geològic Nacional es faran públics aviat.

Magatzems de gas "necessaris"

Cargando
No hay anuncios

De magatzems de gas com el de Vinaròs n'hi ha tres més a l'Estat, encara que tots els tècnics afirmen que no és bo posar-los tots sota la lupa després del que sembla que ha passat amb el Castor, ja que tots tenen característiques diferents. Per exemple, el Gaviota, a Bermeo, és l'altre magatzem submarí, i mai ha tingut problemes sísmics. Fonts de l'àrea d'energia del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat asseguren que aquest tipus de magatzems són "necessaris" per assegurar el servei de gas a la població. Al món hi ha 627 magatzems com aquests, i el de Berlín, per exemple, està situat sota el nucli urbà. Expliquen que Espanya té el proveïment de gas molt diversificat per si mai falla alguna font, però que tot i així la regulació europea obliga els estats a tenir reserves de 20 dies de subministrament per a moments de crisi. Per aquest motiu, el ministeri obliga a construir aquests magatzems repartits pel territori. El magatzem Castor té capacitat per abastir el sistema espanyol de gas durant 50 dies. A Catalunya no n'hi ha cap, però Gas Natural Fenosa en construirà un els pròxims anys a Balsareny, en una cavitat salina. Enagás va estudiar fer-ne un altre en un aqüífer de Reus, però ho va descartar. Gas Natural en té un altre al Parc de Doñana en fase de tramitació administrativa, però molt més avançat, i aviat es posarà en marxa.