ENERGIA
Societat28/09/2014

El Castor ‘hibernarà’ uns mesos i es desmantellarà

És la intenció de l’Estat quan els informes internacionals confirmin la relació entre el magatzem i els sismes

Albert Solé
i Albert Solé

BarcelonaEl Castor desapareixerà de l’horitzó de la costa d’Alcanar i Vinaròs. Així ho ha decidit el govern espanyol. Divendres es va complir el primer aniversari de l’ordre de l’Estat de tancar el magatzem de gas del Castor arran dels terratrèmols que van afectar el Baix Maestrat i el Montsià. Van ser més de mil sismes de baixa intensitat, però una quinzena van ser percebuts per la població, dos dels quals van superar els 4 graus en l’escala de Richter, amb la consegüent alarma ciutadana.

En els mesos posteriors dos informes d’organismes estatals encarregats pel ministeri d’Indústria i Energia van confirmar que els sismes els van provocar les injeccions de gas al magatzem submarí de principis de setembre, que va afectar una falla desconeguda fins aquell moment. Això va suposar que, abans que el govern del PP prengués cap decisió, Escal UGS -gestora del Castor- renunciés el 25 de juny a la concessió del magatzem. L’Estat es veu ara obligat a recuperar-la, a més de compensar l’empresa amb el retorn íntegre de la inversió feta. Mentre el ministeri no fa oficial l’acord al qual sembla que ha arribat amb Escal UGS -segons Elconfidencial.com-, l’ARA ha sabut de fonts coneixedores de les negociacions que el destí final del Castor serà el desmantellament.

Cargando
No hay anuncios

Enagás es carrega el mort

Aquest és el pla A que té sobre la taula el ministre d’Indústria, José Manuel Soria. Un cop assumit que l’Estat no podia evitar quedar-se la planta i indemnitzar Florentino Pérez -president d’ACS, propietària del 66% d’Escal UGS- amb 1.440 milions d’euros, Soria ha decidit carregar el mort a Enagás, el gestor únic de la infraestructura de gas a Espanya, i que té com a accionista majoritari l’Estat, amb un 5%. Enagás es va desmarcar des del primer dia del Castor i els sismes, tot i tenir un acord amb ACS per comprar-li el 33% de les accions d’Escal UGS quan el magatzem estigués en marxa. També volia desmarcar-se de la solució final, fos la que fos, però l’entrada al consell d’administració d’Enagás de les exministres del PP Isabel Tocino i Ana Palacio al febrer ha influït en la decisió.

Cargando
No hay anuncios

Enagás, que és també el gestor dels tres magatzems subterranis que hi ha a l’Estat, es farà càrrec de les dues plantes del Castor. Les tancarà en mode d’ hibernació -tancar totes les vàlvules i mantenir un mínim de personal per seguretat- durant uns mesos. L’Estat no confirmarà el desmantellament oficialment fins que rebi els informes encarregats a experts internacionals de la Universitat de Standford i del MIT de Massachusetts, per corroborar els que van fer l’IGN (Institut Geogràfic Nacional) i l’IGME (Institut Geològic i Miner Espanyol), que van relacionar de manera directa els terratrèmols amb l’activitat del Castor. Si, tal com s’espera, els experts dels Estats Units confirmen la relació, el magatzem de gas submarí ja no es tornarà a obrir mai més, i la primera opció del ministre és el desmantellament, tot i que encara s’ha de decidir com i quan es farà. Es calcula que desmuntar la infraestructura podria costar un 300 milions d’euros, i mantenir-la però tancada, molts més. Si l’informe dels experts internacionals negués la culpa del Castor amb els sismes, una hipòtesi que no preveu ningú dins el ministeri, la reobertura està quasi descartada de totes maneres, i es plantejarien alternatives, entre les quals també hi ha desmuntar la planta.

La factura del gas natural que paguem tots inclou alguns costos afegits, els anomenats peatges, per la regasificació -conversió del gas de líquid, que serveix per transportar-lo més fàcilment, a l’estat gasós-, el transport, la distribució i la garantia de subministrament. Ara s’hi haurà d’afegir un peatge més, el dels 1.440 milions del Castor, costos del desmantellament a banda. L’Estat carregarà la factura del Castor a Enagás, que apujarà els peatges que paguen les empreses comercialitzadores per la distribució, que, de retruc, apujarien la factura al consumidor final. José Enrique Vázquez, president del Grup de Gestors Energètics (GGE), considera “una barbaritat” repercutir el cost del Castor als peatges del gas. Pocs països de la Unió Europea fan servir el mètode espanyol de fer pagar als consumidors els costos energètics afegits, com passa ja amb la factura elèctrica, sinó que van a càrrec del pressupost estatal. De fet, la Comissió Europea va recomanar a Espanya que inclogués la factura del Castor al dèficit, i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, s’hi va negar. “Espanya és el país que incompleix més directives de la UE, i no passa res”, conclou Vázquez.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, la Fiscalia de Castelló, que va obrir una investigació d’ofici sobre els terratrèmols, està a punt de fer públiques les seves conclusions. A banda de dir si veu alguna negligència per part de l’empresa que gestionava el Castor en el moment dels sismes, Escal UGS, també podria assenyalar alguns dels responsables polítics del govern socialista que va autoritzar els permisos del Castor.