L'empresa responsable del Castor manté que les injeccions de gas només van "forçar" uns sismes "naturals"

El president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, ha comparegut davant el Consell Valencià de Cultura i ha explicat que cap dels més de 500 terratrèmols va ser "greu"

La plataforma marina del magatzem de gas Castor
Efe
05/03/2014
2 min

ValènciaRecaredo del Potro, el president d'Escal UGS, empresa promotora del magatzem submarí de gas Castor, ha reconegut aquest dimecres en la seva compareixença al Consell Valencià de Cultura (CVC) que la injecció de gas a la planta podria haver "forçat" els sismes que es van produir a la zona, 516 en poc més d'un mes.

Segons ha explicat a EFE el president de la Comissió de Ciències del CVC, Martín Quirós, el responsable de la promotora d'aquest projecte, Recaredo del Potro, ha comparegut davant aquesta comissió per informar en l'elaboració d'un dictamen sobre què va passar al magatzem submarí, que es troba paralitzat des del 26 de setembre.

El president d'Escal UGS, segons Quirós, ha manifestat que, tot i que espera la decisió del Govern, confia a tornar a obrir la planta, ja que durant la seva compareixença ha explicat que els informes que va encarregar a la Universitat de Berlín i al Servei Geològic de Califòrnia "són tranquil·litzadors".

Durant la seva intervenció, ha reconegut que els 600 milions de metres cúbics de gas injectats al dipòsit buit de la planta va poder provocar una "hipertensió de 7 o 8 bars més, dels 170 que ja tenia" i "forçar" i "avançar" els sismes que, segons ha dit, "es produeixen periòdicament a la zona".

Entre el 5 de setembre i el 23 d'octubre es van produir 516 esdeveniments sísmics, el de màxima intensitat, de 4,2 graus, segons ha assenyalat Martín Quirós, que ha indicat que al cap d'uns dies de paralitzar l'activitat de planta, els sismes van cessar, tot i que se n'han anat produint esporàdicament, com el d'aquest dimarts de 2,1 a l'escala Richter.

Durant la seva compareixença, el president d'Escal UGS també ha explicat que cap dels sismes registrats han sigut greus, ja que van obrir una oficina per compensar els danys que poguessin causar i "només hi ha hagut una reclamació d'una finca que tenia una esquerda petita", segons Quirós.

El president de la Comissió de Ciències de la CVC ha assenyalat que el president d'Escal no ha informat sobre la xifra econòmica que hauria de pagar l'Estat en cas que li fos retirada la concessió, però ha indicat que té informes de dues empreses que han fet una valoració sobre això.

En aquest sentit, Recaredo del Potro s'ha referit a una llei del desembre del 2006, que, segons el seu parer, els empara en aquest sentit i els assegura la devolució dels diners.

L'empresa Escal ja ha remès 42 documents sobre la planta, tant al govern central com a la Generalitat Valenciana i als municipis afectats pels sismes.

Fins que el ministeri d'Indústria decideixi si la planta es reobre o no, les instal·lacions de la planta "es mantenen a ple rendiment", encara que no s'injecta gas.

L'empresa Escal UGS ha estat consultada per l'Agència EFE perquè informés sobre la declaració de Recaredo del Potro en el Consell Valencià de Cultura, però ha declinat fer declaracions sobre això.

stats