ENERGIA

El Castor: un dilema de 1.700 milions d’euros

Soria diu que tancarà el magatzem si l’equip d’experts internacionals confirmen la relació amb els sismes

Albert Solé
14/05/2014
4 min

BarcelonaL’informe de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) no ha suposat una gran revelació. És la constatació oficial del que tothom donava per fet, que els terratrèmols del setembre del 2013 a l’Ebre van ser causats per les injeccions de gas del magatzem Castor, però posa entre l’espasa i la paret el govern espanyol. Amb l’evidència de l’IGN sobre la taula, el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, reclama que uns experts internacionals independents confirmin les conclusions de l’organisme estatal, que pertany al ministeri de Foment, abans de prendre la decisió política més difícil -reobrir o tancar definitivament el Castor-, i així guanyar temps. Sobre la gestió política dels informes per part del ministre -el de l’IGN va estar cinc mesos en un calaix, i el de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) ja el té però no l’ha fet públic-, el Govern es va mostrar crític. “La gestió del cas és una deslleialtat a la gent de l’Ebre i a la Generalitat -va afirmar ahir el portaveu, Francesc Homs-. El conseller d’Interior va demanar informació en el seu moment, i encara l’estem esperant”, va afegir.

Què ha passat al Castor els últims vuit mesos?

Des que el 26 de setembre del 2013 el govern espanyol va ordenar la paralització de l’activitat a la planta marina i terrestre del Castor, un portaveu de l’empresa Escal UGS ha explicat a l’ARA que durant aquests vuit mesos han seguit treballant amb “normalitat”, però sense que hi hagi injeccions de gas. Per qüestions de seguretat, el ministeri obliga aquest tipus d’infraestructures a fer un manteniment constant per estar sempre operatives quan hagin de tornar a entrar en funcionament. L’empresa explica que el manteniment de les plantes gasistes és un protocol universal, i que la plantilla és la mateixa que abans del tancament, unes 110 persones. Aquest punt el confirma el portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Evelio Monfort: “Estan en ple funcionament, fan tres torns al dia, i cada matí arriben a la planta terrestre entre 70 i 80 cotxes”.

Què farà el govern espanyol a partir d’ara?

El ministre sap que pagarà un cost polític tant si reobre el Castor, perquè la societat no ho acceptarà, i menys després de conèixer els resultats de l’informe de l’IGN, com si el tanca definitivament, perquè haurà d’indemnitzar l’empresa. Soria vol guanyar temps, i més en campanya electoral, per això ahir va dir a l’agència Efe que ordenarà el tancament del Castor si l’informe que va encarregar a uns experts independents internacionals corrobora les conclusions de l’Institut Geogràfic. Soria va encarregar el 26 de setembre l’informe a l’IGN -que va transcendir dilluns- i un altre a l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) -que manté encara en un calaix-, i al gener en va demanar un tercer d’independent a científics de la Universitat de Stanford i del MIT (Massachusetts Institute of Technology), un document que encara no ha rebut. Si aquest informe confirma la tesi de l’IGN, l’Estat tancarà el Castor definitivament, una decisió que tindrà conseqüències.

Qui es farà càrrec del cost del tancament del Castor?

Ahir li van preguntar al ministre Soria qui pagarà la indemnització a l’empresa Escal UGS -un 66% està en mans d’ACS, de Florentino Pérez- si tanca la planta, i la seva resposta va ser evasiva: “No estem en aquesta situació”. El ministre, però, ja va explicar al Congrés l’11 d’octubre passat que, segons el decret llei que concedia l’autorització administrativa al Castor -que va signar el govern espanyol socialista el 2008-, hi ha una clàusula inèdita que diu que en cas de suspendre la concessió, encara que es demostri la negligència de l’operador, l’Estat hauria d’indemnitzar els promotors amb el valor residual de la infraestructura, que va calcular en uns 1.700 milions d’euros. El PP mai va estar d’acord amb aquesta clàusula, que va incloure el PSOE, i va presentar un recurs al Tribunal Suprem l’11 de maig del 2012 per anul·lar-la. L’octubre del 2013, però, el Suprem va respondre que l’empresa sí que té dret a indemnització. En canvi, segons el govern espanyol el redactat deixa la porta oberta a evitar-ho si es demostrava la negligència. Escal UGS va rebre tots els permisos (40) perquè va complir amb les exigències de l’Estat.

En quines condicions pot reobrir el magatzem?

Després de l’informe de l’IGN, és poc probable que el Castor pugui reobrir com si res, almenys a curt termini, ja que constata que els sismes els va provocar una falla desconeguda, i caldria estudiar-la bé. Si l’IGME confirma la teoria del geòleg i professor de la UB Josep Giner, segons la qual els sismes forts els va provocar la injecció de gas a màxima potència per fer les proves d’esforç que els havia manat el ministeri, sense augmentar-la de manera gradual, es demostraria la negligència de l’empresa. L’empresa podria reobrir injectant el gas a menor potència per evitar els sismes, però llavors el magatzem deixaria de ser viable.

Què farà el BEI si l’Estat tanca el Castor?

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) va escollir el Castor com el primer projecte per posar en marxa els bons projecte. Així ha sigut com Escal UGS ha finançat gairebé tota la inversió -1.400 milions-. El mateix BEI va comprar bons per uns 500 milions per donar confiança als inversors. Quan es van produir els sismes i es va aturar l’activitat, l’ARA va preguntar al BEI què passaria si es tanqués definitivament el Castor. “En aquests moments no podem comentar els diferents escenaris i estem a l’espera del que les autoritats [espanyoles] decideixin”, van exposar els seus portaveus. Tot i les reiterades preguntes formulades per l’ARA, el BEI no s’ha mogut d’aquesta posició.

stats