Societat21/02/2020

Castells promet eliminar la figura del "fals professor associat" a la universitat

El ministeri prepara un estatut per reduir la precarietat i els sous baixos del col·lectiu docent

Ara
i Ara

BarcelonaEls "falsos professors associats" desapareixeran de les universitats espanyoles, segons ha anunciat el ministre d'Universitats, Manuel Castells, en la seva estrena en comissió al Congrés. Es tracta d'una figura precaritzada des que van començar les retallades i que ha assumit càrregues de feina més altes de les que els corresponen. Castells ha anunciat que s'està elaborant un estatut de la carrera professional del personal docent i investigador de les universitats que servirà per posar fi a les figures "inductores de precarietat" com aquesta.

La figura de l'associat es reservarà a la col·laboració docent de professionals que no depenen d'aquest contracte universitari per a la seva vida laboral, ha explicat el ministre en la seva estrena en comissió al Congrés. L'increment de beques, especialment per a les famílies de renda baixa, i la reducció de les taxes a nivells previs al 2012 són els altres dos principals compromisos que ha assolit el ministeri.

Cargando
No hay anuncios

Castells, que la setmana que ve serà a Barcelona en la seva gira per les universitats públiques espanyoles –anomenada El ministre escolta–, ha assegurat que complirà aquest compromís del seu departament de "reduir la precarietat actual del personal docent i investigador, millorar-ne les condicions de treball i salari i estabilitzar-ne la situació laboral".

Des dels sindicats han rebut la notícia com una "bona declaració d'intencions", en paraules de César Marín, coordinador d'universitats públiques a Comissions Obreres (CCOO). Marín, però, adverteix que aquestes mesures "tenen un cost", perquè la sobrecàrrega de feina per a professors associats és fruit de les retallades "que a Catalunya van arribar al 40% des del 2012 i que encara no s'han recuperat", explica. "La figura de l'associat és important, però el mal ús li posa una càrrega estructural amb salaris i condicions precàries", afegeix Marín, que assegura que "la gran pregunta és saber si el govern està disposat a posar els diners" que costarà aquesta promoció de la carrera acadèmica i l'obertura de noves places laborals o funcionarials.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Marín alerta que moltes d'aquestes millores passen per la Generalitat, que té les competències en universitats i que, "malgrat que el que faci el ministre afecta a les normatives, els pressupostos de Catalunya són d'aquí" i, en aquest sentit, ha criticat que "la Generalitat no està fent res" per revertir la situació de les universitats. "El primer que han de fer és acabar amb l'ofegament polític i incrementar les partides pressupostàries". Marín espera que, a més, les paraules de Castells "serveixin perquè la Generalitat posi també el tema sobre la taula i s'activi" en el combat contra la precarització del professorat.

Cargando
No hay anuncios

Beques i taxes

El ministre també ha assegurat que augmentarà el finançament de les beques amb recursos que aniran a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat. També garantirà el dret "subjectiu" a aquestes ajudes, segons la renda familiar, i treballarà perquè la convocatòria es resolgui abans que comenci el curs a la universitat, i així els estudiants tinguin informació fiable sobre la quantitat de les ajudes que rebran i les dates de pagament del ministeri. Una de les prioritats del ministeri és ampliar el nombre de famílies que queden definides al llinar 1 de renda perquè hi hagi més garanties d'accés a la universitat, segons ha informat el ministeri.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les taxes, Castells ha garantit que es reduiran als nivells previs al 2012, en el marc de la Conferència General de Política Universitària, que ha convocat amb les comunitats autònomes per a aquest dilluns que ve. El ministre ha assegurat que espera obrir un gran debat el 2021 per aconseguir un consens ampli per construir un projecte de llei d'universitats. Per fer-ho, es proposen modificar el decret llei 14/2012, que va marcar el camí de les retallades sota un ministeri liderat per José Ignacio Wert (PP).