33 cases de luxe més a Tamariu
La plataforma SOS Costa Brava denuncia una nova “especulació urbanística” que “incompleix normatives”
GironaEl degoteig de noves construccions al litoral gironí continua. La plataforma SOS Costa Brava ha denunciat aquest divendres que una promotora vol aixecar 33 cases de luxe a la cala Aigua Xelida de Tamariu (Baix Empordà). “Suposarà un gran impacte natural i paisatgístic, i la pèrdua d’una gran massa forestal que actualment és un pulmó verd de la cala”, ha advertit l’advocat de l’entitat, Eduard de Ribot, que també ha reclamat a l’Ajuntament de Palafrugell que freni les noves construccions. “Si els membres de l’Ajuntament volen aturar aquest projecte que es remunta a fa 50 anys, ho poden fer”, ha assegurat l’advocat.
Segons la plataforma SOS Costa Brava, el projecte urbanístic engloba més de tres hectàrees de bosc mediterrani i preveu agrupar les noves cases, de dues plantes, en tres zones, la qual cosa comporti "una important densitat d’habitatges”. “Serà una gran pantalla arquitectònica amb un gran impacte visual i paisatgístic”, ha subratllat De Ribot. A més, l’entitat també ha denunciat que es vol construir en uns terrenys amb un pendent superior al 20% de desnivell –cosa que incompliria la llei–, i que no s’ha acompanyat de cap estudi d’impacte i integració paisatgística, ni d’un informe de l’Agència Catalana de l’Aigua sobre l’impacte dels torrents, la suficiència de recursos hídrics i el sistema de sanejament. “Es tracta d’un nou projecte d’especulació urbanística que destruirà una zona d’alts valors naturals, geològics i paisatgístics, i que està a prop de l’Espai d’Interès Natural Muntanyes de Begur”, ha lamentat l’integrant de la plataforma Raimon Costa.
Per tot això, la plataforma ecologista ha presentat al·legacions a l’aprovació inicial del projecte i ha reclamat a l’Ajuntament de Palafrugell que “tiri endavant un acord de ple per estudiar la reforma del planejament i una suspensió de llicències durant un any com a mesures cautelars”. A més, l’advocat ha deixat clar que faran totes les accions que calguin per aconseguir que “es desclassifiqui la finca i deixi de ser sòl urbà no executat”. “Això no és sòl urbà, és una muntanya amb un bosc a preservar", ha ressaltat de Ribot, que també ha descartat que s’hagin de pagar indemnitzacions als propietaris perquè “s’han superat tots els terminis” i “no han consolidat drets” per edificar-hi.