Societat 22/11/2016

Més de 1.700 signatures demanen el tancament de la narcosala de Peracamps

Els veïns del Casc Antic expliquen que la por i la inseguretat han tornat al barri i critiquen la inacció de l'Ajuntament

M.r./m.f.
2 min

BarcelonaLa sala de venopunció ubicada al Passeig Lluís Companys, al casc Antic de Barcelona, genera inseguretat i ha fet reaparèixer els punts de venda ambulants de drogues. Això és el que denuncien els veïns del barri des de la Coordinadora de veïns del Casc Antic. Després que Ada Colau no vulgui “saber res”, expliquen en un comunicat, han passat a l’acció presentant 1.781 signatures davant el Síndic de Greuges per exigir-ne la clausura. Aquesta narcosala va obrir el gener del 2005 i estava situada al Passeig Marítim, però l’Ajuntament va anunciar l’octubre del 2015 que la traslladaria durant el segon trimestre del 2016 dins del pla de reordenació de set serveis sanitaris de Ciutat Vella.

Dos mesos després que la sala obrís les seves portes al Casc Antic, el dia 26 de setembre, Carmen Hidalgo, presidenta de la Coordinadora, afirma que tants els veïns com els comerciants han notat que “hi ha més inseguretat i més robatoris”. “A més, abans no hi havia cap punt de venda de droga i ara ja n’hem localitzat cinc d’ambulants”, afegeix Hidalgo. “Teníem un barri net i tranquil, vam tenir molta feina per eliminar els punts de venda de substàncies i ara han tornat”, rebla. També remarquen que hi ha dues escoles a prop de la sala i això els genera “por”.

Els veïns, a més, estan indignats amb la manca de resposta per part de l’alcaldessa. “Des del gener passat, hem portat al registre municipal quatre cartes dirigides a Ada Colau per tenir una presa de contacte respecte a temes que afecten al Casc Antic” i no han rebut resposta. També li han fet arribar, sense èxit, una petició per correu postal certificat nominal i van intentar parlar-hi dissabte passat a la Fira Boja del Clot.

Sí que els ha rebut és Gala Pin, regidora del districte de Ciutat Vella. El passat 27 d’octubre van mantenir-hi una reunió en què la regidora els va prometre que els faria arribar un “estudi d’impacte sobre la zona on s’ha ubicat” l’equipament i la normativa respecte el disseny de l’espai d’una sala d’aquestes característiques. Quasi un mes després, expliquen, encara no han rebut res. Es queixen que, malgrat que Sònia Casaus, tècnica de prevenció i participació, es reunirà demà al Centre Cívic Convent de Sant Agustí amb membres de la coordinadora, els “demanen participació, però no ens arriba informació”.

La narcosala, situada dins el centre d’urgències i atenció primària (CUAP) Peracamps, és un espai de 500 metres quadrats l’adequació de la qual va costar mig milió d’euros. El centre atén 1.704 persones a l’any i acull unes 22.000 venipuncions.

stats