Casals d'estiu per oblidar les bombes

Fundesplai organitza campus per a 328 infants i adolescents ucraïnesos refugiats a Catalunya amb l'objectiu d'integrar-los a la societat i educar-los emocionalment

Els refugiats ucraïnesos de Platja d'Aro fent activitats als casals d'estiu de Fundesplai
Bru Domingo
20/08/2022
3 min

Platja d'AroL'hotel Comptat Sant Jordi de Platja d'Aro rep aquests dies d'estiu molts turistes que venen a la Costa Brava a gaudir del sol i la platja. Com és habitual durant aquestes dates aquí i en molts altres punts de la costa empordanesa, famílies amb nens omplen els apartaments i restaurants. Darrere de la piscina, un grup d'uns quinze nens i nenes juguen i riuen com uns estiuejants més, com a mínim aparentment. Ells, però, no tenen data per marxar del complex i tornar a casa seva com la resta d'hostes.

La Mariia és la mare d'una d'aquestes nenes, que té set anys. Van fugir d'Ucraïna quan va esclatar la guerra i van arribar a Catalunya el 5 de març, després de refugiar-se uns dies, primer a Polònia i després a Alemanya. El seu marit va haver de quedar-se a Jitómir, el poble a 120 km de Kíiv on viuen, per complir amb el servei militar que el president ucraïnès Volodímir Zelenski requereix a tots els homes majors d'edat. La Creu Roja va acollir-los i els dona des de l'1 d'abril allotjament provisional en aquest hotel de la Costa Brava. "La meva filla ara està bé, té amics ucraïnesos a l'hotel amb qui jugar", explica.

Des que va començar l'estiu, Fundesplai està posant a disposició de les mares que ho vulguin casals d'estiu per als infants ucraïnesos refugiats per ajudar els nens i nenes a afrontar en millors condicions la situació i fer amics que passen per una situació similar. Aquestes activitats d'estiu s'emmarquen dins el pla Temps x Cures del departament d'Igualtat i Feminismes. Generalitat, ajuntaments, Creu Roja i Fundesplai treballen de manera coordinada per oferir als refugiats "serveis de cures eficients i adaptats a les seves necessitats", uns serveis que inclouen atenció lúdica en els dispositius d’allotjament d’urgència, serveis de cangur i suport a domicili en casos d'emergència.

Les monitores de Fundesplai i els nens i adolescents ucraïnesos a què van dirigides les activitats.

"Quan vam arribar la situació no era tan bona –prossegueix la Mariia–. La meva filla estava molt tancada i no volia parlar amb ningú. Tenia molt present el record de les bombes". La Mariia i la seva filla, com la resta de menors i generalment mares que els acompanyen, reben atenció psicològica per afrontar les seqüeles de la guerra que no es noten a simple vista i que, segons els han dit els professionals, poden derivar en conseqüències a llarg termini. "Quan la meva filla sent sorolls forts, es tanca. Li venen bombes al cap", explica la Mariia, que, malgrat la millora que veu en la seva filla, admet que el pes de la guerra encara els acompanyarà força temps.

Treballar les emocions

"Amb els infants, basem la dinamització en valors com el vincle i el respecte", detalla Maria Brugués, una de les educadores de Fundesplai que tenen cura dels nens i nenes ucraïnesos allotjats a Platja d'Aro. "Potser d'entrada no veus el seu estat d'ànim, però a poc a poc anem treballant les emocions perquè aprenguin a canalitzar-les", afegeix. Els dinamitzadors apunten que les activitats que preparen han de tenir en compte la motxilla emocional que els infants arrosseguen a causa de la seva situació. Les dinàmiques, doncs, s'adapten a la situació de cada dia i no pretenen forçar-los a fer res en aquest cas. "Hi ha dies que alguns nens venen enfadats i no volen fer res. Si el grup està dispers, no els farem seure", continua la monitora.

De la mateixa manera, Brugués explica que l'actitud dels nens petits no és la mateixa ni de bon tros que la dels adolescents: ells són més conscients de la situació i dels amics i familiars que han deixat a Ucraïna o que tenen distribuïts per Europa.

Un projecte que va més enllà

El programa Temps x Cures, més enllà d'acollir els 20.000 refugiats ucraïnesos que han arribat aproximadament des del març, té previst donar assistència a més de 200.000 infants catalans arreu del territori entre l'any passat i aquest any, segons apunta la directora general de cures del departament d'Igualtat i Feminismes, Núria Vergés.

Segons Vergés, la voluntat de la Generalitat és atendre a llarg termini els refugiats ucraïnesos a Catalunya, però el pla actual és d'"emergència" i, de moment, admet que només s'allargarà fins a finals d'any. L'assistència a llarg termini, que tindrà com a objectiu integrar completament aquestes persones a la societat si així ho desitgen, "encara no està definida i no es materialitzarà en aquest contracte", afirma la directora general.

stats