Cas Benaiges: el síndic de Barcelona apunta a la "connivència de la direcció de l'escola"

Segons la resolució, s'ha de fer una investigació en profunditat i reparar el dany, mentre que el Consorci d'Educació no va tenir una actuació "ajustada a dret"

Albert Benaiges
10/05/2022
3 min

BarcelonaEl síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, ha emès un dur comunicat sobre els fets succeïts a l'Escola de Barcelona durant els anys 80 i 90, quan el professor d'educació física i excoordinador de futbol del Barça, Albert Benaiges, va abusar i vexar desenes d'alumnes. Així, segons el relat de les víctimes que va recollir l'ARA i de tres denúncies que va rebre la mateixa sindicatura, es desprèn que les violències contra els menors "difícilment haurien pogut ocórrer sense la connivència de la direcció de l'escola". Així mateix, Bondia manifesta que és "incomprensible" que l'administració no hagi pogut aclarir en els 5 mesos que fa des que es va destapar el cas "quina era la relació contractual" de Benaiges amb una "escola pública de la ciutat" ni la formació que tenia. El síndic, basant-se en les recomanacions emeses per un grup de treball format per experts, constata "amb preocupació" que no només "falla la prevenció i detecció de les violències" a la ciutat, sinó sobretot "la resposta i el seguiment" que es dona a les víctimes per part de les institucions i els centres educatius: hi ha una "manca d’acompanyament a les víctimes" i cal impulsar "processos de reparació des de les institucions".

El 14 de desembre del 2021 aquest diari va explicar com diferents alumnes van traslladar les queixes sobre Benaiges a les dues directores del centre de l'època (Mari Carmen de Miguel, directora entre el 1982 i el 1991, i Maria Corbairan, fins al 2021). Per al síndic, és un element de "màxima gravetat" que la direcció no es cregués les denúncies dels menors, ja que es va "negar, minimitzar i recriminar l'alumnat que es va atrevir a posar-les en coneixement dels adults responsables". "És inadmissible que les afirmacions de l’alumnat no es prenguessin amb la seriositat deguda i no tinguessin cap conseqüència envers l’educador", diu la resolució. Un dels exalumnes que van aportar el seu testimoni va relatar que va explicar a la direcció del centre el seu cas, juntament amb dos infants més, i que se'ls va reunir amb el mateix Benaiges i la directora i la subdirectora per obligar-los a "demanar perdó" al professor i advertir-los "que no es tolerarien noves acusacions com aquestes".

En l'escrit, Bondia posa de manifest que, d'acord amb el relat de les víctimes, els alumnes de l'Escola de Barcelona "no només van haver de patir diferents tipus de violències durant tota la seva escolaritat, sinó que van haver de conviure de manera permanent amb un agressor que era una figura omnipresent al centre escolar". Donada la magnitud del cas, malgrat que no va prosperar judicialment perquè els casos estaven prescrits, el síndic insta les administracions a fer una investigació "en profunditat" sobre el que va succeir durant tres dècades a l'Escola de Barcelona. "És molt important que, més enllà de la possibilitat d’intervenció de la jurisdicció penal, es treballi a partir del paradigma de la justícia restaurativa i la reparació del dany", diu Bondia. Així, s'aplaudeix l'anunci que va fer el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, just després de la publicació, quan va anunciar una investigació, de la qual la sindicatura no ha tingut cap constància fins ara. Un fet que la sindicatura "lamenta profundament" perquè "les institucions no poden limitar-se a condemnar els fets, sense desplegar accions addicionals dirigides a reparar el dany".

El consorci falla

Bondia posa el focus en Educació, però també en l'Ajuntament, que va adquirir "un compromís per aclarir" els fets i hi ha de respondre de "manera efectiva", i en el Consorci d'Educació de Barcelona, que ha mantingut una actuació "insuficient i incompleta" que no ha sigut "ajustada a dret". En aquest sentit, en el text s'insta la regidoria d'Educació de la ciutat a investigar els fets per "esbrinar la veritat i reparar el dany" i que el Consorci ofereixi les "disculpes reparadores que es mereix l'alumnat". A més, es recomana que el consistori creï una comissió d'investigació de violències a la infància i l'adolescència que investigui i revisi casos produïts en espais municipals.

A preguntes de la sindicatura, el centre i el Consorci van explicar que Benaiges no va tenir cap vincle contractual o laboral amb el departament d'Educació o l'Ajuntament, perquè va ser contractat per l'Ampa, que el 2016, d'acord amb el reglament, va destruir la documentació que feia referència a Benaiges.

stats