Reacció de 2.000 psicòlegs a la sentència de la Manada: el bloqueig és habitual davant del pànic

Els professionals recorden que el sistema nerviós reacciona per sobreviure quan se sent amenaçat

Cinc dels nois de la Manada, un dels quals és guàrdia civil i un altre militar de l’exèrcit espanyol, durant la seva estada a Pamplona el 2016 pels Sanfermines, quan es van produir els fets.
Ara / Efe
03/05/2018
2 min

BarcelonaGairebé 2.000 psicòlegs i psiquiatres han signat una carta adreçada al ministeri de Justícia en la qual valoren la sentència de la Manada. “La paralització i el bloqueig són reaccions automàtiques i normals davant el pànic”, defensen. Per això asseguren que no té cap sentit plantejar la qüestió del consentiment de la víctima de la violació. Els cinc autors de l’atac van ser condemnats per abús sexual i no per agressió perquè els magistrats no van apreciar violència a les imatges gravades pels mateixos autors amb el mòbil.

La carta està signada per 1.869 psicòlegs i especialistes en tractament psicoterapèutic de víctimes de maltractament i abús sexual que volen aportar “informació científica” al cas de la Manada. La voluntat és aclarir algunes qüestions i no posar “el focus” en la víctima, expliquen.

En el document, recorden que la teoria polivagal, del psiquiatre Stephen Porges, indica que “davant una amenaça de mort, lesió greu o violència sexual, és comuna una resposta d’immobilització amb batecs més lents del cor i una reducció de la sensibilitat al dolor”. El bloqueig, afegeixen, és “una forma de reacció del sistema nerviós per intentar sobreviure i minimitzar l’impacte del fet amenaçador”. Per això expressen un rebuig “profund i enèrgic” de la sentència: perquè no té sentit plantejar el debat del consentiment de la víctima ni és determinant “el fet que tingués resposta sexual”. Quan una víctima està “dissociada i immobilitzada”, l’organisme genera substàncies per produir una analgèsia davant del dolor, diuen.

Els autors de la carta defensen que el que cal és donar suport a la recuperació de la víctima “en lloc de criticar-la o sotmetre-la a vigilància”, cosa que la “retraumatitza”. I reclamen que els informes pericials d’aquests processos judicials es facin amb l’assessorament tècnic de persones expertes.

Dades de la víctima a la xarxa

La retraumatització es produeix també amb episodis com el d’ahir a Forocoches, en què diversos participants van intercanviar dades del cas que, després d’unes hores, els va permetre obtenir informació i algunes imatges de la víctima de la Manada. L’espai Mémesis del digital Voz Pópuli ho va detectar i ho va denunciar. Tot i que les dades sobre la noia van ser esborrades pel mateix Forocoches poc després, no es va aturar l’espiral de comentaris en què se la ridiculitzava i insultava, i es reivindicava amb to tavernari el dret de publicar la seva imatge igual que s’ha vist la dels agressors.

stats