Societat26/01/2016

Carta de la PAH a Puigdemont: "Apliqui la llei antidesnonaments"

La plataforma assegura que en algunes entrevistes el president "ha semblat inconcret o potser confós en relació a la importància i vigència d'aquesta norma"

Núria Martínez
i Núria Martínez

BarcelonaVan enviar-li una carta a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per reclamar-li que apliqués la llei antidesnonaments i ara li ha arribat el torn al nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Aquest matí la PAH ha fet pública la carta dirigida a Puigdemont en la què li reclamen "voluntat, determinació i coratge polític" perquè apliqui la llei aprovada al Parlament el juliol passat. "En algunes de les seves primeres entrevistes ens ha semblat inconcret o potser confós en relació a la importància i vigència d'aquesta norma", apunta la plataforma, que afegeix que els desnonaments, els talls de subministraments i els deutes de per vida no s'han aturat encara a Catalunya.

En aquest sentit, consideren que "sense una determinació clara en l'aplicació de la Llei 24/2015 per part del president de la Generalitat" no es podrà posar fi als desnonaments ni als talls energètics. "Nosaltres, la gent afectada, la societat civil, tenim clar que volem una Catalunya que lideri el rànquing en la conquesta de drets, no de l'empobriment", reivindiquen. També reclamen que el nou Parlament tingui com a prioritat aturar i revertir l'emergència habitacional i la pobresa energètica a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Per aconseguir-ho, l'insten a "assumir un compromís públic i ferm" a l'hora d'executar diferents accions:

  • D'entrada, reclamen que desenvolupi el reglament de segona oportunitat que "permetrà a les famílies deixar enrere el sobreendeutament associat a l'habitatge i començar de nou". "Sense aquest reglament, la segona oportunitat que estableix la llei és mera retòrica perquè és inaplicable", apunten.
Cargando
No hay anuncios
  • La mobilització de l'habitatge buit de bancs i grans tenidors per part dels Ajuntaments i la Generalitat. "És necessari per protegir el dret a l'habitatge de les famílies en situació d'exclusió residencial", consideren i afegeixen que sinó es compleix la llei en aquest sentit, no es podrà acabar amb l'emergència habitacional".
  • Alliberar les famílies del deute que es deriva de la pobresa energètica signant els convenis amb les subministradores d'aigua, llum i gas que la llei estableix. D'aquesta manera, la PAH assegura que "serien les empreses subministradores les que es farien càrrec de les ajudes i dels descomptes en les factures de les persones en risc d'exclusió residencial". "No té sentit que cada Ajuntament faci un conveni diferent. Aquesta tasca ha de ser assumida per la Generalitat", reclama.
Cargando
No hay anuncios
  • Sancionar els incompliments de la llei. Segons la PAH, servirà d'incentiu perquè que s'apliqui la norma i s'assoleixin els seus objectius. "No es pot permetre la impunitat amb què les empreses subministradores incompleixen la Llei 24/2015", asseguren. Per aquest motiu, exigeixen a la Generalitat que "iniciï els procediments sancionadors pertinents pels talls de subministrament que no respecten el principi de precaució". És a dir, quan s'ha tallat el subministrament sense haver contactat prèviament amb els serveis socials, tal com estableix la norma, per comprovar si es tracta d'una família en risc d'exclusió residencial.
  • Dotar de partida pressupostària suficient perquè es garanteixi el dret a l'habitatge de les famílies en exclusió residencial. "Això significa calcular quin pressupost és necessari per donar cobertura al que determina la Llei", explica la PAH. Com exemple posen les ajudes al lloguer per a casos d'impagaments a petits tenidors, la formació de comissions pel sobreendeutament o l’ampliació dels funcionaris que treballaran per desplegar la Llei.